31.03.2012

Odświętne śniadanie, czyli Pancakes.


Tradycyjne pancakes pochodzą z Ameryki i są tam spożywane na śniadanie najczęściej w towarzystwie syropu klonowego. Moje wcześniejsze doświadczenia z tym specjałem nie były udane, aż do dzisiaj. Mogę śmiało powiedziec, że są to najlepsze pancakes jakie w życiu jadłam! Są idealnie, puszyste, miękkie, wilgotne i aromatyczne, a z ulubionymi dodatkami są niczym ambrozja dla bogów. Na pewno będą częściej gościc na moim stole.

Pancakes kokosowo-jogurtowe i czekoladowe
Przepis na pancakes jogurtowo-kokosowe(ok. 6 placuszków):
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jogurt łączymy z jajkiem i aromatem. Dodajemy mąkę, cukier, sól, sodę oraz wiórki i mieszamy (można mikserem) do uzyskania konsystencji śmietany. W razie potrzeby dolac trochę mleka lub dosypac mąkę. Smażymy na rozgrzanej patelni nieprzywierającej(teflonowej), a kiedy pokażą się pęcherzyki powietrza przerzucamy na drugą stronę.

Przepis na pancakes podwójnie czekoladowe(ok.6 placuszków):
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25-50 g czekolady(dowolnej wg. uznania) pokrojonej w bryłki
Mąkę, jajko i mleko mieszamy( można mikserem) w misce, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dadajemy kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę i powtarzamy powyższe czynności. Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, a kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę.

Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, serek wiejski, pokrojone kiwi i banan oraz surop klonowy.



30.03.2012

Canelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym


Są takie dni, kiedy nie chce się po prostu nic. Takie uczucie towarzyszy mi nieustannie od początku tygodnia. Niektórzy nazywają to przesileniem wiosennym, a dla mnie jako osoby bardzo leniwej każde usprawiedliwienie jest dobre. Jednak trzeba coś jeść. I to jest takie danie, które może nie robi się w tempie ekspresowym, ale dosyć szybko, a daje taką satysfakcję, jakbyśmy podawali wykwintną kolację. Jest to również danie bezmięsne, więc przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom lekkich i jarskich dań.

Canelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym
Składniki na farsz:
  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 200 g ricotty lub twarogu (ja dodałam fetę)
  • makaron canelloni (ok.12 rurek)
  • duża mozarella
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • po 1 łyżeczce oregano i bazylii

Farsz:
Na patelni roztopić masło, dodac szpinak i czosnek. Doprawić gałką, solą oraz pieprzem i smażyć ok. 5 min. Następnie zmniejszyć ogień i dodac ser. Mieszac, aż do roztopienia się sera.

Sos:
Do garnuszka wlac oliwę i podgrzać. Dodac czosnek i po ok. 30 sek. dodac pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min. aż lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodac sól, pieprz, cukier i zioła.

Przygotowanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu. Rurki makaronu napełnic farszem. Ułożyć je w formie, polac resztą sosu i posypać pokrojoną w cienkie plasterki mozarella. Całość można wstawić do lodówki i wyjąc przed upieczeniem. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



 

25.03.2012

Szwedzki letni tort


Od wielu lat moim marzeniem był tort urodzinowy z truskawkami. Z racji pory roku w jakiej się odbywają było to po prosyu niemożliwe. Ale w tym roku postawiłam temu kres i wzięłam sprawy w swoje ręce. Tort robiłam już wcześniej, więc wiedziałam, że w smaku jest przepyszny, ale krem wyszedł dosyc płynny. Prace nad tortem dzielimy na dwa dni: jednego pieczemy biszkopt i robimy krem custard, a drugiego zajmujemy się przełożeniem i dekoracją.Jednak polecam go, bo nie jest przesłodzony, a smakował niczym najprostsze desery letnie.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"

Szwedzki letni tort
Składniki na biszkopt(tortownica o średnicy 23 cm)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
Piekarnik nagrzac do 180 stopni i wyłożyc tortownicę papierem do pieczenia. Energicznie utrzec jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i zwiększy swoją objętośc, dolac wrzątek, stale, ale nieco delikatnie mieszając. W oddzielnej misce wymieszac proszek do pieczenia z mąką i stopniowo wsypywac do masy jajecznej, tak aby nie zrobiły się grudki. Przelac ciasto do tortownicy i piec ok. 30 min (piekłam 40), aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Pozostawic do ostygnięcia na 10 min.

Składniki na krem custard
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jeśli używasz laski, podgrzej wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu, mieszając przez cały czas, aż krem zacznie gęstniec. Nie pozwól mu się zagotowac. Jeśli używasz ekstraktu, nie dodawaj go od razu, a z resztą składników postępuj jak wyżej. Kiedy krem zacznie gęstniec- po jakichś 3-5 min- zdejmij garnek z ognia. Usuń laskę wanilii, jeśli była używana. Przełóż krem do zimnej miski, wmieszaj ekstrakt waniliowy i mieszaj aż nieco przestygnie i przykryj miskę folią plastikową, żeby dotykała kremu.

Składniki na dekorację
  • 750 g truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Z truskawek usuń szypułki, przekrój je na połówki lub cwiartki i wrzuc do miski. Przesyp je cukrem- ilośc zależy od tego, czy truskawki są kwaśne, czy słodkie- wymieszaj i odstaw na min. 10 min. aż zaczną błyszczec. Ubij śmietanę z ekstraktem na sztywno. 1/3 śmietany wymieszaj z przestudzonym kremem custard. Ciasto przekrój na 3 lub 2 części. Ułóż jedną częśc na talerzu lub paterze, pokrój je połową kremu ze śmietaną, a na wierzch 1/3 truskawek. Następnie przykryj owoce drugą częścią biszkoptu i powtórz powyższe czynności. Przykryj wszystko trzecią warstwą ciasta, nałóż na nią bitą śmietanę i pozostałe truskawki. Wstaw na min. 1h do lodówki.

24.03.2012

Pappardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie jogurtowym


Jest to przepis na bardzo szybki, prosty i smaczny obiad. Nie wymaga on żadnych szczególnych umiejętności, więc polecam go panom i początkującym kucharzom. Przepis pochodzi z Make Life Easier.

Pappardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie jogurtowym
Składniki:
  • 400 g makaronu pappardelle
  • 10-12 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 jajka+1 żółtko
  • świeżo starty parmezan
  • pieprz cayenne
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Na patelni na średnim ogniu smażymy kurczaka i doprawiamy chilli. W oddzielnym naczyniu łączymy jajka+żółtko z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na małym ogniu łączymy makaron z masą jajeczno-jogurtową i mieszamy aż się zetnie(max. 5-6 min), dodajemy kurczaka i pomidory pokrojone w paski. Posypujemy parmezanem.



19.03.2012

Irish Crem Tiramisu, czyli tiramisu z Baileysem


Jest to zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie udało mi się kiedykolwiek zrobic! Ten deser jest łatwy i szybki w wykonaniu, a zadowolenie wszystkich konsumentów nieokreślone. Polecam wszystki tym, którzy nie lubią i nie potrafią gotowac albo dopiero rozpoczynają tę przygodę.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo"



Irish Cream Tiramisu
(składniki na wypełnienie kwadratowej formy o boku 19-22cm)
  • 350 ml naparu z kawy (najlepiej espresso), ostudzonego
  • 250 ml likieru Baileys
  • 400 g podłużnych biszkoptów(mnie wystarczyło 200 g, ale to zależy od formy w jakiej robimy)
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • kakao do posypania wierzchu
W płytkiej misce wymieszac kawę z 175 ml likieru. Oddzielic żółtka od białek, ale zachowac tylko jedno białko. Utrzec żółtka z cukrem, aż staną się gęste i jasnożółte, a następnie wymieszac je z pozostałym likierem i mascarpone, żeby powstał lekki krem. Białko ubic na sztywną pianę i delikatnie połączyc z kremem mascarpone. Zanurzac biszkopty w kawie z likierem i położyc na dnie naczynia(tylko tyle by lekko się nasączyły, a nie ociekały). Wyłożyc na nie 1/2 kremu mascarpone. Ułożyc drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryc drugą warstwą kremu. Wstawic do lodówki na min. 4 h, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypac kakao albo startą czekoladą.





17.03.2012

Dziki Ryż


Dzisiejszego wieczoru postanowiłam zaeksperymentowac. Zamiast standardowej kolacji w moim wykonaniu ja, moja rodzina i nasi znajomi wybraliśmy się do knajpy z kuchnią azjatycką-Dziki Ryż. Sama restauracja znajduje się w mojej okolicy i słyszałam o niej już wiele dobrego. Postanowiłam, więc przekonać się na własnej skórze. Ku mojemu zdziwieniu samo miejsce okazało się bardzo małe, ale oddający minimalistyczny klimat Azji i mnie to w zupełności wystarczyło. Potem było już tylko lepiej. Miła i szybka obsługa chętnie pomagała w wyborze dań. Na pierwszy ogień poszły krewetki z sosem orzechowym oraz chlebki Naan nadziewane serem Paneer z dipem jogurtowo-ogórkowym. I muszę przyznać, że były to jedne z lepszych przystawek w moim życiu. Na dania główne wybraliśmy kurczaka w zielonym curry, owoce morza w czerwonej paście curry(uwaga, pikantne!),kurczaka z serem Paneer w sosie z masła i orzeszków nerkowca i panierowaną kaczkę. Do tego jako dodatki smażony ryż basmati z warzywami i serem Paneer. Moimi faworytami pozostaną chlebek naan i kurczak korma w sosie z orzechów nerkowca. Może zachęcę kogoś bardziej, jeśli powiem, że ceny też są przystępne-dania główne od 36 do 52 zł, a przekąski do 16 zł. Zdecydowanie polecam!







 
Dziki Ryż
 ul. Plac Inwalidów 10, Warszawa
www.dzikiryz.pl

Drożdżowy weekend częśc II- Domowy chleb z chrupiącą skórką



Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie myśl, żeby upiec własny chleb. Podczas wertowania tego bloga, zobaczyłam przepis na ten chleb. Po lekkich modyfikacjach miał powstac chleb moich marzeń- pięknie przyrumieniony, lekko chrupiący i z pysznymi dodatkami w środku. Jednak przez moją nieuwagę chleb się spiekł, a na spodzie wręcz spalił, ale to tylko motywuje mnie do dalszych eksperymentów i prób;-)

Domowy chleb z chrupiącą skórką
Składniki:
400 g (3 szklanki) mąki*
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
otręby lub mąka do obsypania chleba

* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)
** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów...) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych
**
* pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.(Ja swój zrobiłam ze 150g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę, kilkoma suszonymi pomidorami pokrojonymi i zielonymi oliwkami)

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  • Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
  • Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
  • Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.







16.03.2012

Drożdżowy weekend: Brioche z masą makową


Ten weekend będzie stał pod znakiem drożdży. Będzie też i chleb, ale kiedy w lodówce widziałam samotną puszkę masy makowej i przypadkowo znalazłam przepis na te bułeczki , to po prostu nie mogło byc inaczej.
Jak z każdym ciastem drożdżowym czas oczekiwania jest długi- w tym przypadku nawet dłuższy, bo prace trzeba podzielic aż na dwa dni! Ale nie zrażajcie się, bo efekt jest tego warty! Polecam na weekend.

Brioche z masą makową
(lekko zmodyfikowany przepis z kwestiasmaku.com)
Składniki na ciasto:
  • 60 ml ciepłej wody
  •  1 łyżka + 1 łyżeczka (9 g) suchych drożdży instant
  • 500 g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 65 g cukru
  •  1 i 3/4 łyżeczki soli
  •  5 dużych jajek
  •  350 g niesolonego masła (średnio miękkiego)
Masa makowo-budyniowa:

1. Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej (900g)
2. Krem budyniowy (Crème pâtissière), można zastąpić 1 szklanką ugotowanego budyniu waniliowego lub śmietankowego:
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g cukru
3 małe żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:
1 filiżanka cukru pudru
sok z cytryny
oraz roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:
  • Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie przygotować Krem budyniowy (przepis poniżej) oraz zagnieść ciasto drożdżowe Brioche. Do kubka z ciepłą wodą wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 15 minut, do czasu aż drożdże się spienią. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz drożdże z wodą, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3 jajka i za pomocą miksera ręcznego miksować składniki na wolnych obrotach lub mieszać drewnianą łyżką. Dodać kolejne jajko, zwiększyć nieco obroty miksera i miksować aż składniki się prawie połączą w jedną masę. Dodać kolejne jajko i dalej miksować. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Ciasto wyrabiać przez 10 - 15 minut rękami lub mieszadłem miksera (ciasto będzie odchodziło od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny. Dodawać partiami masło, po około 2 łyżki i łączyć je z ciastem, wyrabiając rękami lub mikserem na średnich obrotach. Później dodawać więcej masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Miksować tylko do czasu połączenia się masła z ciastem. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia rano wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je na lekko posypanej mąką stolnicy, na grubość 1/2 cm, nadać mu kształt kwadratu o boku 35 cm. Rozsmarować krem budyniowy (crème pâtissière), a następnie masę makową. Ciasto zwinąć dość ciasno w roladę, zlepić brzegi (końce i bok), pokroić w poprzek na kawałki o szerokości 2 i 1/2 cm. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przecięciem do góry, zachowując około 5 cm odstępy. Posmarować jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 1 i 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Makowce posmarować jeszcze raz jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Upiec makowce z drugiej blaszki. Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki i dodawać sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim makowce.

Krem budyniowy (crème pâtissière): Do garnka wlać mleko i wsypać połowę cukru. Na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie ubijać żółtka z pozostałym cukrem na puszysty krem, przez około 5 minut. Do żółtek przesiać oba rodzaje mąki i zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać gorące mleko do ubitego kremu, ciągle mieszając. Przelać do garnka i krem zagotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gotować miksując energicznie przez 2 minuty. Przelać do miski i wymieszać z ekstraktem z wanilii. Krem wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki.




13.03.2012

Cookies and cream cheescake


Jest to kolejna pozycja z mojego "weekendu z sernikiem". Jest on inny od wszystkich dotychczasowych, bo w ogóle się go nie piecze. Jest dosyc słodki, ale jedwabisty i kremowy. Polecam do wypróbowania wszystkim tym, którzy cenią smak białej czekolady i ciastek.

Cookies and cream cheescake
Składniki na spód:
  • 350g ciastek czekoladowych (najlepiej czekoladowych digestive)
  • 120g masła
Masło rozpuścic, ciastka pokruszyc (włożyłam wszystko do malaksera). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia, na nią wysypac ciastka i wyścielic spód z bokami. Wstawic do lodówki na czas robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 400-500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (z wiaderka)
  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 200 g ciastek czekoladowych z grubsza połamanych (użyłam Piegusków i Jeżyków)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
  • 100 g czekolady (opcjonalnie, na polewę)
Zmiksowac ser, kremówkę, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Dodac stopniowo przestudzoną żelatynę i białą czekoladę, miksując. Wsypac połamane ciastka. Masę wyłożyc na spód. Wstawic do lodówki na minimum 3h lub na całą noc. Przed podaniem udekorowac roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (opcjonalnie).

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...