23.10.2012

Makaron w 15 minut.


Są dni takie jak teraz, że gotowanie to ostatnia rzecz na jaką mamy czas. Ale jednak zjeść coś trzeba. Przydałoby się, żeby to jeszcze smakowało i nie było zbyt wymagające. Tak naprawdę przepis na to danie to nie przepis, bo można dodac do niego dowolne składniki, a i tak wyjdzie. Ale dzisiaj moja propozycja.
Miłego dnia!



Makaron z pomidorami, oliwkami, mozzarellą i chilli
|przepis autorski|
Składniki na ok. 4 porcje
  • makaron (użyłam pappardelle)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chilli (radzę dozować oszczędnie, jeśli nie lubimy ostrych smaków)
  • garść świeżych liści bazylii
  • oliwki (dałam zielone, ale czarne lepiej by wyglądały)
  • kulka mozzarelli
Makaro gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki czosnek i chilli bez pestek. Następnie wrzucamy posiekane listki bazylii i mieszamy, aż do lekkiego zbrązowienia czosnku. Dodajemy pomidory i płuczemy ją wodą, którą dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusimy, aż się trochę zredukuje.  Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki. Łączymy z makaron i polewamy pozostałą oliwą. Na talerzach dekorujemy poszarpana mozzarellą. Świetnie nadałby się tuńczyk.
Smacznego!
 

21.10.2012

Ekspresowe i dietetyczne Chocolate Chip Cookies.


Jak się nie ma czasu, to wszystkie niezdrowe przekąski kuszą dookoła. Żeby wyjść przede wszystkim sobie na przeciw znalazłam idealny przepis na dietetyczne i naprawdę szybkie ciasteczka. Robi się je w 15 minut łącznie z pieczeniem, a jedno duże ciasteczko zawiera tylko 45 kcal! Poza tym ostatni post o słodkościach dodałam niemal dwa(!) miesiące temu. Więc dziś słodzimy:-)
Miłego tygodnia!


Przepis pochodzi z www.picklee.com

Dietetyczne chocolate chip cookies
Składniki na ok. 11-12 ciasteczek
  • 1/2 szklanki mąki (użyłam bezglutenowej)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki groszków czekoladowych
  • 1 czubata łyżeczka stevii (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka musu jabłkowego
  • 2 łyżki chudego mleka
Piekarnik nagrzewamy do 190*C. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Łączymy i łyżką wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7 min- nie przejmować się, że są jasne, bo zostawiamy je w piekarniku, żeby jeszcze "doszły". Jemy ostudzone.
Smacznego!


13.10.2012

Prawie Risotto z pęczaku.


Kolejna odsłona jesiennych inspiracji: kasza i grzyby. Dla mnie to kwintesencja dań wytrawnych w tej porze roku, aczkolwiek nie znaczy to, że grzyby są trudnym kompanem do współpracy. Sama nie odważam się jeszcze ich przygotowywac, bo po prostu się na nich nie znam. Dlatego mama zbiera i myje, a ja wyszukuje przepisy i gotuję:-) dzisiejsza propozycja zasmakowała mi bardzo, a to z racji tego, że odkryłam niecodzienne wykorzystanie naszych rodzimych kasz.
Miłego weekendu!

Risotto z pęczaku z grzybami i natką (wg Grzegorza Łapanowskiego)
Składniki na ok. 3 porcje
  • 1 i1/2 szklanki pęczaku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • ok. 25 dag grzybów (użyłam zwykłych pieczarek, ale boczniaki też będą dobre)
  • 70 g twardego sera bursztyn lub innego wyrazistego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
Kaszę płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek siekamy, ser trzemy. Grzyby kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie cebulę, a kiedy się lekko zeszkli, dodajemy czosnek, a po chwili posiekane grzyby. Doprowadzamy do zbrązowienia grzybów. Wsypujemy pęczak i mieszamy, żeby kasza pokryła się tłuszczem. Po 2-3 min zaczynamy dodawać płyny: najpierw wino, a gdy odparuje, partiami gorący wywar. Kolejną porcję wywaru dodajemy dopiero wtedy, jak poprzednia zostanie wchłonięta. Dusimy do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 16-20 min), ale nie straci jędrności. Na koniec dodajemy śmietanę, ser, masło, natkę i mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy przyprawami. Serwujemy z tartym serem i gałązkami natki.
Smacznego!


05.10.2012

Moje ulubione: Curry z łososiem



W ostatnim tygodniu dostałam wok. Czekałam na niego długo, więc od razu wzięłam się do pracy:-) Na pierwszy ogień poszło oczywiście curry, które okazało błyskawicznym i pożywnym daniem dla całej rodziny. Najlepsze jest to, że można do niego dodac cokolwiek się chcę, a i tak będzie pyszne!
Miłego weekendu!



Źródło:  Kwestia Smaku.

Zielone curry z łososiem i zieloną fasolką
Składniki na 3-4 porcje

 300 g filetu z łososia
 350 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
 400 ml mleka kokosowego
•  sos rybny do smaku

Marynata do łososia:
szczypta soli morskiej
1 i 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry (w ilości do smaku)
 sok z 1/2 limonki
 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
drobno starte 2 ząbki czosnku

Do podania:
1 - 2 łyżki sosu sojowego
szklanka listków bazylii
200 g  białego ryżu (np. jaśminowego)


Przygotowanie:
Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 2 cm kostkę. Włożyć do miski, doprawić solą i dodać resztę składników marynaty: pastę curry, sok z limonki, imbir i czosnek. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
Fasolkę opłukać, przyciąć końce i pokroić na połówki. Wrzucić na wrzątek i gotować przez 9 minut, wyłowić łyżką cedzakową. Do tej samej wody włożyć woreczek ryżu i ugotować go (około 15 minut). Ryż można też ugotować w oddzielnym garnku.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła lub oleju, włożyć kawałki łososia i obsmażyć je z każdej strony (w środku może pozostać jeszcze surowy). Wlać mleko kokosowej i zagotować. Doprawić niewielką ilością soli lub dodać sos rybny. Gotować przez około minutę aż mleko nieco zgęstnieje i łosoś dogotuje się. Włożyć fasolkę i wszystko razem podgrzać.
Podawać z ryżem, sosem sojowym i bazylią.
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...