3.11.2012

Na powitanie listopada: Lasagne z dynią.


Mówisz dynia, myślę ... no właśnie, co? Dynia to warzywo uniwersalne. Sprawdza się zarówno w zupach, makaronach, daniach mącznych jak i słodkich wypiekach. Mam wrażenie, że w tym roku panuje istna dyniomania i gdzie się nie obejrzę mamy tę pomarańczową bryłę. Pomysłów jest mnóstwo, ale ile można jeść krem dyniowy?
Dlatego dzisiaj oryginalnie, bo lasagne z tymże warzywem. Bardzo aromatyczna, ciepła i pożywna.
Polecam nie tylko wegetarianom, bo jest równie syta jak ta z mięsem.
Miłego weekendu!
P.S. Chciałam bardzo podziękować wszystkim moim czytelnikom. Było Was tu już ponad 10000, a mam nadzieję, że ta liczba będzie stale rosnąc!
M.

Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku.

Lasagne z dynią i szałwią
Składniki na 2 duże lub 3 małe porcje

  •  1/2 kg dyni (zważonej ze skorupą)
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  10 arkuszy lasagne 
  • około 30 g masła
  • 2 gałązki szałwii (około 1/3 szklanki listków)
  •  1/2 łyżeczki papryki w proszku (pikantnej i wędzonej lub słodkiej z dodatkiem odrobiny ostrej)
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 125 g sera ricotta lub zmielonego twarogu 
  •  30 g tartego Parmezanu
  •  12 łyżek jogurtu naturalnego
  •  3 - 4 plasterki (40 g) suszonej szynki (np. parmeńskiej), pokrojonej w kosteczkę - można pominąć
  •   2 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, pokroić (razem ze skorupą) na 3 kawałki, posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty lasagne, a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i ułożyć na blacie lub ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć listki szałwii. Smażyć na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące (uważać, aby masło nie przypaliło się), pod koniec dodać resztę masła.
Upieczoną dynię przestudzić, usunąć pestki wraz z otoczką, wybrać miąższ ze skorupy i pokroić go w kostkę. Miąższ dyni włożyć do miski, doprawić papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z serem ricotta (lub twarogiem), Parmezanem i jogurtem (pozostawić po 2 łyżki Parmezanu i jogurtu i wymieszać je w oddzielnej miseczce) i koncentratem pomidorowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła szałwiowego (bez szałwii), dno i boki wyłożyć płatami lasagne (można przyciąć nożyczkami), wyłożyć połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę szałwii wraz z masłem.
Ułożyć kolejną warstwę płatów lasagne, wyłożyć resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostawić 2 łyżki masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Położyć ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadzić mieszankę odłożonej śmietanki i Parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłożyć). Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 18 - 20 minut (piec na złoty kolor). Po upieczeniu udekorować odłożonymi listkami szałwii.
Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...