19.03.2013

Na jubileusz ekspresowe ciabatki!

 
W ubiegłym tygodniu Caramel And Chocolate obchodziło swoje pierwsze urodziny!
Wiem, że ostatnimi czasy zaniedbywałam bloga, ale zawsze wiedziałam, że mogę tu wrócić z otwartym umysłem, żeby przelać wszystkie smutki na klawiaturę.
Przez ten rok nauczyłam się wiele. Poznanie obsługi technicznej bloga i edycji fotografowania lustrzanką też się do tego zaliczają:)
Dziękuję bardzo wszystkim, którzy tutaj zaglądają, zostawiają komentarze i dobre rady. I mam nadzieję, że za rok będzie Was tu jeszcze więcej!




No ale przejdźmy do jedzenia:) Dzisiaj dzielę się przepisem na naprawdę ekspresowe ciabatty, które praktycznie robią się same. Są puszyste i miękkie, a dzięki aromatycznym dodatkom takim jak czosnek, oliwa i rozmaryn nabierają wyrazistości. Jak nic, koniecznie do wypróbowania!
Miłej niedzieli!



Ekspresowa razowa ciabatta z dodatkami
przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku
na całą blaszkę chleba:
  • 400 g mąki (użyłam pszennej-razowej, ale może byc też orkiszowa lub zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml chłodnej wody
Dodatki:
oliwa z oliwek, sól morska, plasterki czosnku, pokrojone pomidorki koktajlowe, świeże zioła, otręby, płatki owsiane, itp.

W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Ma byc gładkie, elastyczne i nie kleic się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-2 h, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte i wyrobione ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy podłużny wałeczek.
Układamy je na blasze obok siebie niezbyt ciasno, wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Do środka wkładam dodatki i znowu odstawiamy na ok. 30 min.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę (ok.250*C) i pieczemy ciabattki na środkowej części przez ok. 20 min, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze jeszcze na ciepło.
Smacznego!



8.03.2013

Wiosenny krem groszkowy z miętą.



Jakoś tak wiosennie ostatnio się zrobiło:) I zamiast ciężkich dań obiadowych wyjątkowo naszło mnie na zupę, co u mnie zdarza się... no, cóż za rzadko. Po prostu nie przepadam za zupami. Zwykle są dla mnie zbyt mało treściwe.
Natomiast ten krem groszkowy jest naprawdę kompletnym przeciwieństwem wszystkich koszmarów niejadka: gęsta, aromatyczna, o pięknym zabarwieniu. Z lekko wyczuwalną nutką mięty, która wieńczy całość.
Do przygotowania tego dania użyłam oleju rzepakowego, który dostałam do przetestowania. I moja opinia jest jak najbardziej pozytywna, gdyż olej rzepakowy nie nadaje potrawom specyficznego smaku, tak jak oliwa z oliwek i dlatego można jej używac zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Ponadto olej  podczas podgrzewania nie traci swoich właściwości zdrowotnych i nie zamienia się w złowrogie (dla tych co dbają o linię) tłuszcze trans.
Bądź co bądź musicie ją zjeśc!




Zupa najlepsza jest na drugi dzień. U mnie w akompaniamencie błyskawicznej i bardzo prostej w przygotowaniu razowej ciabatty.



Zupa krem z groszku z miętą
Przepis z książki J.Olivera- "Każdy może gotować"
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2 warzywne kostki bulionowe
  • 800 g mrożonego groszku
  • mały pęczek świeżej mięty
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Obieramy marchewki i selera i kroimy w grube plasterki. Cebule siekamy na grubo. Czosnek kroimy w plasterki.
Do dużego rondla wlewamy trochę oleju rzepakowego i wrzucamy pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 10 min pod przykrywką, aż marchewki będą miękkie.
Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,8 l wrzącej wody i wlewamy do rondla. Dosypujemy groszek,dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zostawiamy jeszcze pod przykryciem na ok. 10 min.
Kiedy groszek będzie miękki, zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy listki mięty, sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy, aż do uzyskania porządanej konsystencji.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Jako dodatki świetnie sprawdzi się podsmażone chorizo,bekon lub szynka parmeńska. A do tego jeszcze zgrillowana ciabatta.
Smacznego!




</ Przepis dodaję do akcji Fit na wiosnę 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...