31.08.2013

Super-zdrowe wegańskie brownies z dodatkiem awokado.


To aż wstyd pojawiać się tutaj po tak długiej nieobecności. Jednak mimo wszystko udane i upalne wakacje nie sprzyjały innowacjom w kuchni, a tym bardziej ich fotografowaniu. Najczęściej kończyło się na słodkim pożeraniu pudełka lodów, gdyż piekarnik odstraszał swym żarem.
No ale upały już minęły, a mnie do kuchni jak zaciągnąć nie można było, tak dalej nie można. Teraz w swojej kuchni stawiam na sprawdzone przepisy, które mają być szybkie w wykonaniu i równocześnie zjadliwe. Obawiam się, że w roku szkolnym wiele w tej kwestii się nie zmieni...
Ale, ale! W koszyku leżą przejrzałe już banany i bardzo dojrzałe awokado. Chęć domowników na ciasto również obecna. Więc robię minimalny wysiłek jakim jest zblendowanie owoców i połączenie ich z pozostałymi składnikami. O tak, zdecydowanie czasy długotrwałego siedzenia w kuchni już minęły. I to chyba bezpowrotnie.
Jeśli lubicie czekoladę i wszelakie zakalce, to jest to ciasto dla Was. Jeżeli dbacie o linię, to również możecie je zjeść bez wyrzutów sumienia. Nie znajdziecie w nim masła, cukru czy białej mąki. Za to odkryjecie bogactwo awokado i karobu przełamane lekką słodyczą banana. Polecam!




Wegańskie brownie z awokado
Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm.
Inspiracja
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ponad 1/2 szklanki karobu lub kakao
  • niecałe 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub z agawy- do smaku
W misce umieszczam obrane banany i wypestkowane awokado, dodaję wodę i blenduję na gładką masę. Do drugiej miski przesiewam mąkę, karob i proszek z sodą. Mieszam, dodaję czekoladę i dokładnie łączę z płynną masą owocową. Przelewam do foremki silikonowej i piekę przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Najlepsze jeszcze na gorąco:)
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...