31.08.2013

Super-zdrowe wegańskie brownies z dodatkiem awokado.


To aż wstyd pojawiać się tutaj po tak długiej nieobecności. Jednak mimo wszystko udane i upalne wakacje nie sprzyjały innowacjom w kuchni, a tym bardziej ich fotografowaniu. Najczęściej kończyło się na słodkim pożeraniu pudełka lodów, gdyż piekarnik odstraszał swym żarem.
No ale upały już minęły, a mnie do kuchni jak zaciągnąć nie można było, tak dalej nie można. Teraz w swojej kuchni stawiam na sprawdzone przepisy, które mają być szybkie w wykonaniu i równocześnie zjadliwe. Obawiam się, że w roku szkolnym wiele w tej kwestii się nie zmieni...
Ale, ale! W koszyku leżą przejrzałe już banany i bardzo dojrzałe awokado. Chęć domowników na ciasto również obecna. Więc robię minimalny wysiłek jakim jest zblendowanie owoców i połączenie ich z pozostałymi składnikami. O tak, zdecydowanie czasy długotrwałego siedzenia w kuchni już minęły. I to chyba bezpowrotnie.
Jeśli lubicie czekoladę i wszelakie zakalce, to jest to ciasto dla Was. Jeżeli dbacie o linię, to również możecie je zjeść bez wyrzutów sumienia. Nie znajdziecie w nim masła, cukru czy białej mąki. Za to odkryjecie bogactwo awokado i karobu przełamane lekką słodyczą banana. Polecam!




Wegańskie brownie z awokado
Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm.
Inspiracja
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ponad 1/2 szklanki karobu lub kakao
  • niecałe 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub z agawy- do smaku
W misce umieszczam obrane banany i wypestkowane awokado, dodaję wodę i blenduję na gładką masę. Do drugiej miski przesiewam mąkę, karob i proszek z sodą. Mieszam, dodaję czekoladę i dokładnie łączę z płynną masą owocową. Przelewam do foremki silikonowej i piekę przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Najlepsze jeszcze na gorąco:)
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Ale cudowności i do tego jakie zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mocno czekoladowe do tego bardzo zdrowe! może w jakimś wypieku posmakowało by mi awokado...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuje za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wygląda apetycznie, ale lubię takie ciasta i chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fastidious respond in return of this issue with genuine arguments and
    describing everything regarding that.

    Feel free to surf to my blog post: Roofing evansville

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę całą blachę *.*
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...