05.02.2013

Pikantne pieczone ziemniaczki z domową salsą pomidorową.


Podczas wyjazdów, zwłaszcza tych sportowych nie ma czasu ani warunków, żeby przygotować coś bardziej wytrawnego niż makaron z sosem pomidorowym ze słoika. Dlatego zaraz po powrocie jedyną rzeczą na jaką miałam ochotę była miska gorących i chrupiących ziemniaków. W towarzystwie domowego ketchupu oczywiście. Zdecydowanie mój comfort food.
Miłego dnia!


Pikantne pieczone ziemniaki z salsą pomidorową
  • 2 kg ziemniaków (dałam zwykłe i słodkie)
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • chilli cayenne
  • zioła: oregano, tymianek, rozmaryn, estragon (najlepiej świeże, ale można dac suszone)
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ziemniaki myjemy, szorujemy i obieramy w razie potrzemy. Kroimy na łódeczki, bryłki, plasterki, itp. Układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, solimy, polewamy oliwą i przyprawami. Pieczemy ok.30-40 min, aż ziemniaki będą miękkie (czas zależy od tego, jak pokroimy ziemniaki). Podawać z salsą.

Sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • świeża papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, estragon, tymianek, rozmaryn
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

W garnuszku podgrzewamy pomidory, pokrojone drobno czosnek i chilli i przyprawy do czas, aż sos się trochę zredukuje. Dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Ja dodałam jeszcze zielone oliwki.


3 komentarze:

  1. Pyszna alternatywa dla smażonych frytek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Dla mnie są nawet lepsze niż frytki:-)

      Usuń
  2. Proste i smaczne. Najlepiej z majonezem i domowym ketchupem. Ojjj jak dawno ich nie piekłam.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...