03.05.2013

Bardzo zdrowe sernikobrownies z musem malinowym.


Dodaję na szybko, bo pojawiło się bardzo dużo próśb o przepis, więc o to i jest:)
A już jutro zapraszam na fotorelację z Londynu!



Dietetyczne sernikobrownies z musem malinowym
Inspiracja- Emma Gotuje, zmodyfikowany
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm
Składniki na brownies:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu cayenne
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 białka
  • ok. 30 tabletek Stevii
  • ekstrakt waniliowy- ok. 1 łyżeczka
Masa sernikowa:
  • ok. 600 g twarogu półtłustego
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 25 tabletek Stevii
Mus malinowy:
  • 1 kisiel o smaku malinowym
  • ok. 8 łyżek niskosłodzonego dżemu malinowego
  • świeże lub mrożone maliny (opcjonalnie- ja nie miałam)
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
W średniej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W dużej misce mieszamy maślankę, ekstrakt, stevię i białka po czym dodajemy roztopioną czekoladę i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch turach sypkie składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy.
W dużej misce blendujemy twaróg z jogurtem do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy chwilę, aż uzyskamy puszystą masę. Wykładamy na spód brownies.
Kisiel rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej wody i studzimy. Łączymy z dżemem i rozlewamy na masie serowej. Wykałaczkami można zrobić ładne wzorki tworząc tzw. esy-floresy:-)
Pieczemy ok. 45 min. w 180*C, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...