Dodaję na szybko, bo pojawiło się bardzo dużo próśb o przepis, więc o to i jest:)
A już jutro zapraszam na fotorelację z Londynu!
Dietetyczne sernikobrownies z musem malinowym
Inspiracja- Emma Gotuje, zmodyfikowany
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm
Składniki na brownies:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu cayenne
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 białka
- ok. 30 tabletek Stevii
- ekstrakt waniliowy- ok. 1 łyżeczka
- ok. 600 g twarogu półtłustego
- ok. 200 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 25 tabletek Stevii
- 1 kisiel o smaku malinowym
- ok. 8 łyżek niskosłodzonego dżemu malinowego
- świeże lub mrożone maliny (opcjonalnie- ja nie miałam)
W średniej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W dużej misce mieszamy maślankę, ekstrakt, stevię i białka po czym dodajemy roztopioną czekoladę i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch turach sypkie składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy.
W dużej misce blendujemy twaróg z jogurtem do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy chwilę, aż uzyskamy puszystą masę. Wykładamy na spód brownies.
Kisiel rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej wody i studzimy. Łączymy z dżemem i rozlewamy na masie serowej. Wykałaczkami można zrobić ładne wzorki tworząc tzw. esy-floresy:-)
Pieczemy ok. 45 min. w 180*C, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
mmm jest super !! ale bym zjadła *-* pycha !
OdpowiedzUsuń