12.06.2012
Z Nowego Cyklu: Wegańskie Wypieki. Tym razem z jabłkami i jagodami.
Dzis prezentuje mój pierwszy wypiek wegański. Byłam zaskoczona, ze wyszło to takie smaczne, a jednocześnie zdrowe. Polecam na letni sezon, który wlasnie się zaczyna.
Przepis pochodzi z www.makaronirodznka.blogspot.com
Wegańskie ciasto z jabłkami i jagodami
Składniki na keksowke o wym. 26x10 cm
Kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody
Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.
Ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu
Dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
takie "rozwalone" pyszności smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciasto samo w sobie nie wygląda najlepiej, ale smakuje niebiańsko;-)
Usuń