12.06.2012

Z Nowego Cyklu: Wegańskie Wypieki. Tym razem z jabłkami i jagodami.



Dzis prezentuje mój pierwszy wypiek wegański. Byłam zaskoczona, ze wyszło to takie smaczne, a jednocześnie zdrowe. Polecam na letni sezon, który wlasnie się zaczyna.

Przepis pochodzi z www.makaronirodznka.blogspot.com


Wegańskie ciasto z jabłkami i jagodami
Składniki na keksowke o wym. 26x10 cm

Kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody

Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.

Ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu

Dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. takie "rozwalone" pyszności smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto samo w sobie nie wygląda najlepiej, ale smakuje niebiańsko;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...