Euro się zaczęło. Co jest równoznaczne z coraz cięższą i bardziej napiętą sytuacją w naszym kraju. Ale to są takie chwile, kiedy cały naród się jednoczy, bo wszyscy chcą jednego: nie dac się skompromitowac. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie czują tego sportowego ducha i nie rozumieją tego całego zamieszania, ale właśnie wtedy pukam się w czoło i mam ochotę krzyknąć: "Możesz lubic piłkę nożną lub nie, ale właśnie teraz jesteśmy świadkami historycznego wydarzenia, z którego będziemy później rozliczani, więc lepiej teraz trochę pocierpieć." Ale tyle śmiałości to ja nie mam. I właśnie dlatego cieszę się, że mamy zdolność myślenia, bo to co nie wypowiedziane może byc jednak uzewnętrznione.
Ale koniec tych filozoficznych monologów- teraz o jedzeniu. Miałam tylko 20 min, żeby wyczarować coś smacznego i zjadliwego. Jak zwykle z odsieczą przyszedł makaron. Tym razem w towarzystwie samych zielonych warzyw: brokułów, szpinaku i cukinii w delikatnym sosie z serka mascarpone.
Danie szybkie i praktyczne, jednak niezbyt fotogeniczne;-)Ale co mi tam skoro moje podniebienie było zadowolone?!
Pozdrawiam Was w sportowym duchu, żebyście trzymali jutro kciuki za naszą reprezentację.
Przepis lekko zmodyfikowany z www.kwestiasmaku.com
Penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie
Składniki na 2 porcje
- makaron rurki (użyłam razowego)
- 1 szklanka tartej cukinii ze skórką
- 150 g mrożonego szpinaku
- kilka różyczek brokułów (można zastąpić zielonymi szparagami)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mascarpone
- świeża kolendra do dekoracji
- świeżo mielony pieprz i sól
Smacznego!
ten sosik z mascarpone mnie zauroczył <3 musi być przemega! *___*
OdpowiedzUsuńOj uwierz mi, że jest;-)
Usuń