5.06.2012

Jamie w Mojej Kuchni, Czyli Łosoś En Croute



Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Ale ja tak akurat lubię. Zdecydowanie wolę jak jest chłodno i szaro, bo wtedy trzeba zacząc szukac kolorów gdzie indziej- w moim przypadku w gotowaniu. Niestety w ubiegłych tygodniach nie miałam zbyt wielu możliwości, żeby rozwijać się w tej kwestii, gdyż zdrowie na to nie pozwala...Ale nie mogłabym tak Was zostawić, bo jednak mam nadzieję, że ktoś w tej szerokiej blogosferze czasami tu zagląda.
Ale koniec tych refleksji-  teraz poważnie o gotowaniu. Dziś prezentuję Wam "zwykłe, niezwykłe" danie, które jest banalne do wykonania, a sprawia wrażenie, jakby było strasznie pracochłonne. Dodatkowo jest autorstwa niejakiego Jamiego Oliviera- jedynego mężczyznę, którego obecność dopuszczam w mojej kuchni (a jest z tym naprawdę ciężko). Miłego wieczora Wam życzę,
Marysia

Przepis autorstwa Jamiego Oliviera z książki "Każdy może gotować."

Łosoś En Croute
Składniki na ok. 4-6 porcji
  • 500 g rozmrożonego ciasta francuskiego (mi starczyło 385g)
  • 800 g filetów z łososia
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 2 pomidory
  • 150 g sera mozarella pokrojonego w plasterki lub porwanego
  • 1 jajko
Tapenada z czarnych oliwek
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 150 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka orzechów włoskich
  • tarty parmezan
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Wszystkie składniki tapenady miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Blachę do pieczenia wykładamy folia aluminiową. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką do rozmiarów blachy. Ciasto kładziemy na blasze.
Łososia myjemy, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę przekładamy na ciasto, skórą do dołu, a następnie cienko rozsmarowujemy na niej tapenadę z oliwek. Zerwane listki bazylii układamy na rybie. Następnie kroimy pomidory w plasterki i rozkładamy na warstwie bazylii. Na samym wierzchu układamy mozarellę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, żeby nie zakryć całego nadzienia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 min. na najniższej półce piekarnika.
Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie wiem co ta ryba ma w sobie, że prawie każdy ją lubi;-)

      Usuń
  2. przepis Jamiego, musi być super! ;) właśnie czekam na 21.30, na Jego program :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że warto! Zauroczył mnie swoim stylem gotowania, najbardziej polecam "Jamie w 30 minut" ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...