5.09.2012

Zdrowe muffinki z otrębami i owocami.



Obecnie przechodzę małą rewolucję w swoim stylu życia i dlatego postanowiłam zainteresowac się zdrowymi słodkościami, bo to chyba najbardziej mnie kusi:-) Natknęłam się na ten przepis na Moich Wypiekach, ale troszkę go zmodyfikowałam:-)
Miłego dnia!

Muffiny razowe z otrębami i owocami
Składniki na ok. 16-18 sztuk
  • 100 g otrębów (użyłam pszennych)
  • 300 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej (użyłam razowej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1)
  • 3 jajka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków (autorka proponuje dac mniej, ale ja zastąpiłam syropem z agawy i odrobiną cukru brązowego)
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g jagód lub borówki amerykańskiej(dodałam jeszcze jeżyny i brzoskwinię)
Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.Do naczynia wsypać mąkę, sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać olej, oba cukry i wymieszać.Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Między papilotki rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. Zdrowe, ale smakowite. :) Lubię takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, zdrowe słodkości to coś również dla mnie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś dla każdego, ale trzeba się do tego przekonac:-)

      Usuń
  3. Wczoran na noc upiekłam, a dzisiaj już nie ma , ale inne;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...