13.10.2012

Prawie Risotto z pęczaku.


Kolejna odsłona jesiennych inspiracji: kasza i grzyby. Dla mnie to kwintesencja dań wytrawnych w tej porze roku, aczkolwiek nie znaczy to, że grzyby są trudnym kompanem do współpracy. Sama nie odważam się jeszcze ich przygotowywac, bo po prostu się na nich nie znam. Dlatego mama zbiera i myje, a ja wyszukuje przepisy i gotuję:-) dzisiejsza propozycja zasmakowała mi bardzo, a to z racji tego, że odkryłam niecodzienne wykorzystanie naszych rodzimych kasz.
Miłego weekendu!

Risotto z pęczaku z grzybami i natką (wg Grzegorza Łapanowskiego)
Składniki na ok. 3 porcje
  • 1 i1/2 szklanki pęczaku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • ok. 25 dag grzybów (użyłam zwykłych pieczarek, ale boczniaki też będą dobre)
  • 70 g twardego sera bursztyn lub innego wyrazistego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
Kaszę płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek siekamy, ser trzemy. Grzyby kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie cebulę, a kiedy się lekko zeszkli, dodajemy czosnek, a po chwili posiekane grzyby. Doprowadzamy do zbrązowienia grzybów. Wsypujemy pęczak i mieszamy, żeby kasza pokryła się tłuszczem. Po 2-3 min zaczynamy dodawać płyny: najpierw wino, a gdy odparuje, partiami gorący wywar. Kolejną porcję wywaru dodajemy dopiero wtedy, jak poprzednia zostanie wchłonięta. Dusimy do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 16-20 min), ale nie straci jędrności. Na koniec dodajemy śmietanę, ser, masło, natkę i mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy przyprawami. Serwujemy z tartym serem i gałązkami natki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Nie próbowałam pęczaku, ale Twoje risotto wydaje się bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie to było najlepsze risotto jakie jadłam!

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł, choć sam pęczak jest dla mnie jakiś taki...bezsmakowy? nie wiem, nie polubiłam go zbytnio.. :(
    jednak podobną rzecz poczyniłam kiedyś z kaszą gryczaną, właśnie a'la risotto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też nie przepadam za kaszami, ale ta naprawdę wyszła taka... inna:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...