5.10.2012
Moje ulubione: Curry z łososiem
W ostatnim tygodniu dostałam wok. Czekałam na niego długo, więc od razu wzięłam się do pracy:-) Na pierwszy ogień poszło oczywiście curry, które okazało błyskawicznym i pożywnym daniem dla całej rodziny. Najlepsze jest to, że można do niego dodac cokolwiek się chcę, a i tak będzie pyszne!
Miłego weekendu!
Źródło: Kwestia Smaku.
Zielone curry z łososiem i zieloną fasolką
Składniki na 3-4 porcje
• 300 g filetu z łososia
• 350 g zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
• 400 ml mleka kokosowego
• sos rybny do smaku
Marynata do łososia:
• szczypta soli morskiej
• 1 i 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry (w ilości do smaku)
• sok z 1/2 limonki
• 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
• drobno starte 2 ząbki czosnku
Do podania:
• 1 - 2 łyżki sosu sojowego
• szklanka listków bazylii
• 200 g białego ryżu (np. jaśminowego)
Przygotowanie:
Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 2 cm kostkę. Włożyć do miski, doprawić solą i dodać resztę składników marynaty: pastę curry, sok z limonki, imbir i czosnek. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
Fasolkę opłukać, przyciąć końce i pokroić na połówki. Wrzucić na wrzątek i gotować przez 9 minut, wyłowić łyżką cedzakową. Do tej samej wody włożyć woreczek ryżu i ugotować go (około 15 minut). Ryż można też ugotować w oddzielnym garnku.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła lub oleju, włożyć kawałki łososia i obsmażyć je z każdej strony (w środku może pozostać jeszcze surowy). Wlać mleko kokosowej i zagotować. Doprawić niewielką ilością soli lub dodać sos rybny. Gotować przez około minutę aż mleko nieco zgęstnieje i łosoś dogotuje się. Włożyć fasolkę i wszystko razem podgrzać.
Podawać z ryżem, sosem sojowym i bazylią.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, nigdy nie robiła takiego curry :) Uwielbiam łososia i fasolkę, więc na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba to nadrobic! Danie jest naprawdę szybkie i wyjątkowo smaczne:-)
UsuńSzkoda tylko, że trzeba mieć mleko kokosowe ;p
UsuńAle to chyba żaden problem:-) Zawsze mozna zastąpic śmietanką średnio gęstą:-)
Usuń