26.06.2012

From Beijing With Love!

Kochani,
Obecnie mam ograniczony dostęp do internetu, gdyż przebywam w Chinach a dokładniej w Pekinie. Wybaczcie mi chwilowy brak nowych postów i zdjęć, ale nie mam po prostu jak ich zgrać. Wracam za parę dni, więc mam nadzieję, że relacja pojawi się najpóźniej w weekend.
Pozdrawiam Was gorąco z ciepłego i tłocznego Pekinu.
Marysia

18.06.2012

Ciasto Jogurtowe z Truskawkami i Kisielem- na przekór upałom.



"Zakazany owoc smakuje najlepiej". I nie mówię tutaj o nieudanej próbie przejścia do dalszego etapu rozgrywek przez naszą dobrze rokującą reprezentację, ale o tym, że pewne rzeczy zaczynamy dopiero doceniać po ich utracie. Tak jest w moim przypadku i może wyda się to trywialne, ale chodzi mi o jedzenie... Otóż od zeszłego tygodnia ze względów zdrowotnych jestem zmuszona przejść na dietę lekkostrawną (żegnajcie czekolado, łososiu, produkty pełnoziarniste i pyszne sezonowe owoce i warzywa).
No ale jak mus to mus. Dlatego postanowiłam podejść do tematu profesjonalnie, aczkolwiek wszystko dookoła kusi;-) I największy problem mam niestety ze słodyczami, bo jedyne dozwolone to herbatniki, biszkopty, budynie i kisiele. Byłam jak tykająca bomba, dlatego wczoraj wiedziałam, że MUSZĘ coś upiec. I znalazłam i jak zwykle nie zastąpiona okazała się Kwestia Smaku. Smakowała nawet mojemu Tacie, więc myślę, że Wam też. Pozdrawiam Was gorąco, Marysia.

Przepis dodaję do akcji Truskawkowe szaleństwo i Weekendowa cukiernia




Jogurtowe ciasto z truskawkami i kisielem
Składniki na blaszkę o śr. 20x30 cm

  2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
2 łyżki cukru wanilinowego
25 g roztopionego masła (można dać olej)
2 duże jaja
1 szklanka jogurtu greckiego (może być typu "light")
500 g truskawek (dodałam jeszcze garść jagód)
1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców
2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)

cukier puder do posypania - dla chętnych

1 szklanka = 250 ml


Przygotowanie:
  • Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki, jaja i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, odstawić. Masło roztopić.
  • Przygotować średnią blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 - 26 cm. Wysmarować je miękkim masłem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
  • Truskawki pokroić i podzielić na 2 części. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.
  • Jajka wbić do dużej miski, dodać wymieszany cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło i przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie i krótko wymieszać łyżką do połączenia się składników, starać się jak najmniej zmniejszyć puszystość masy.
  • Masę wyłożyć równomiernie do przygotowanej tortownicy. Truskawki wymieszane z kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem.
  • W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą połową truskawek. Można też posypać cukrem pudrem.
Smacznego!







12.06.2012

Z Nowego Cyklu: Wegańskie Wypieki. Tym razem z jabłkami i jagodami.



Dzis prezentuje mój pierwszy wypiek wegański. Byłam zaskoczona, ze wyszło to takie smaczne, a jednocześnie zdrowe. Polecam na letni sezon, który wlasnie się zaczyna.

Przepis pochodzi z www.makaronirodznka.blogspot.com


Wegańskie ciasto z jabłkami i jagodami
Składniki na keksowke o wym. 26x10 cm

Kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody

Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.

Ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu

Dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.
Smacznego!

11.06.2012

Zielono mi, czyli brokuł, szpinak i cukinia z... makaronem!



Euro się zaczęło. Co jest równoznaczne z coraz cięższą i bardziej napiętą sytuacją w naszym kraju. Ale to są takie chwile, kiedy cały naród się jednoczy, bo wszyscy chcą jednego: nie dac się skompromitowac. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie czują tego sportowego ducha i nie rozumieją tego całego zamieszania, ale właśnie wtedy pukam się w czoło i mam ochotę krzyknąć: "Możesz lubic piłkę nożną lub nie, ale właśnie teraz jesteśmy świadkami historycznego wydarzenia, z którego będziemy później rozliczani, więc lepiej teraz trochę pocierpieć." Ale tyle śmiałości to ja nie mam. I właśnie dlatego cieszę się, że mamy zdolność myślenia, bo to co nie wypowiedziane może byc jednak uzewnętrznione.
Ale koniec tych filozoficznych monologów- teraz o jedzeniu. Miałam tylko 20 min, żeby wyczarować coś smacznego i zjadliwego. Jak zwykle z odsieczą przyszedł makaron. Tym razem w towarzystwie samych zielonych warzyw: brokułów, szpinaku i cukinii w delikatnym sosie z serka mascarpone.
Danie szybkie i praktyczne, jednak niezbyt fotogeniczne;-)Ale co mi tam skoro moje podniebienie było zadowolone?!
Pozdrawiam Was w sportowym duchu, żebyście trzymali jutro kciuki za naszą reprezentację.

Przepis lekko zmodyfikowany z www.kwestiasmaku.com

Penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie
Składniki na 2 porcje
  • makaron rurki (użyłam razowego)
  • 1 szklanka tartej cukinii ze skórką
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • kilka różyczek brokułów (można zastąpić zielonymi szparagami)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mascarpone
  • świeża kolendra do dekoracji
  • świeżo mielony pieprz i sól
Makaron gotujemy al dente. Brokuły spażamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W szerokiej patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy cebulę. Dodajemy brokuły i szpinak. Przykrywamy pokrywką, żeby wszystko się rozmroziło. Dodajemy tartą cukinię i smażymy 0,5-1 min. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej miseczce łączymy jajko z serkiem mascarpone. Solimy i pieprzymy. Patelnię z warzywami zdejmujemy z ognia i dodajemy sos jajeczny uważając, żeby się nie ścięło. Mieszamy i dodajemy makaron. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!



05.06.2012

Jamie w Mojej Kuchni, Czyli Łosoś En Croute



Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Ale ja tak akurat lubię. Zdecydowanie wolę jak jest chłodno i szaro, bo wtedy trzeba zacząc szukac kolorów gdzie indziej- w moim przypadku w gotowaniu. Niestety w ubiegłych tygodniach nie miałam zbyt wielu możliwości, żeby rozwijać się w tej kwestii, gdyż zdrowie na to nie pozwala...Ale nie mogłabym tak Was zostawić, bo jednak mam nadzieję, że ktoś w tej szerokiej blogosferze czasami tu zagląda.
Ale koniec tych refleksji-  teraz poważnie o gotowaniu. Dziś prezentuję Wam "zwykłe, niezwykłe" danie, które jest banalne do wykonania, a sprawia wrażenie, jakby było strasznie pracochłonne. Dodatkowo jest autorstwa niejakiego Jamiego Oliviera- jedynego mężczyznę, którego obecność dopuszczam w mojej kuchni (a jest z tym naprawdę ciężko). Miłego wieczora Wam życzę,
Marysia

Przepis autorstwa Jamiego Oliviera z książki "Każdy może gotować."

Łosoś En Croute
Składniki na ok. 4-6 porcji
  • 500 g rozmrożonego ciasta francuskiego (mi starczyło 385g)
  • 800 g filetów z łososia
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 2 pomidory
  • 150 g sera mozarella pokrojonego w plasterki lub porwanego
  • 1 jajko
Tapenada z czarnych oliwek
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 150 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka orzechów włoskich
  • tarty parmezan
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Wszystkie składniki tapenady miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Blachę do pieczenia wykładamy folia aluminiową. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką do rozmiarów blachy. Ciasto kładziemy na blasze.
Łososia myjemy, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę przekładamy na ciasto, skórą do dołu, a następnie cienko rozsmarowujemy na niej tapenadę z oliwek. Zerwane listki bazylii układamy na rybie. Następnie kroimy pomidory w plasterki i rozkładamy na warstwie bazylii. Na samym wierzchu układamy mozarellę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, żeby nie zakryć całego nadzienia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 min. na najniższej półce piekarnika.
Smacznego!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...