Kochani,
Obecnie mam ograniczony dostęp do internetu, gdyż przebywam w Chinach a dokładniej w Pekinie. Wybaczcie mi chwilowy brak nowych postów i zdjęć, ale nie mam po prostu jak ich zgrać. Wracam za parę dni, więc mam nadzieję, że relacja pojawi się najpóźniej w weekend.
Pozdrawiam Was gorąco z ciepłego i tłocznego Pekinu.
Marysia
26.06.2012
18.06.2012
Ciasto Jogurtowe z Truskawkami i Kisielem- na przekór upałom.
"Zakazany owoc smakuje najlepiej". I nie mówię tutaj o nieudanej próbie przejścia do dalszego etapu rozgrywek przez naszą dobrze rokującą reprezentację, ale o tym, że pewne rzeczy zaczynamy dopiero doceniać po ich utracie. Tak jest w moim przypadku i może wyda się to trywialne, ale chodzi mi o jedzenie... Otóż od zeszłego tygodnia ze względów zdrowotnych jestem zmuszona przejść na dietę lekkostrawną (żegnajcie czekolado, łososiu, produkty pełnoziarniste i pyszne sezonowe owoce i warzywa).
No ale jak mus to mus. Dlatego postanowiłam podejść do tematu profesjonalnie, aczkolwiek wszystko dookoła kusi;-) I największy problem mam niestety ze słodyczami, bo jedyne dozwolone to herbatniki, biszkopty, budynie i kisiele. Byłam jak tykająca bomba, dlatego wczoraj wiedziałam, że MUSZĘ coś upiec. I znalazłam i jak zwykle nie zastąpiona okazała się Kwestia Smaku. Smakowała nawet mojemu Tacie, więc myślę, że Wam też. Pozdrawiam Was gorąco, Marysia.
Przepis dodaję do akcji Truskawkowe szaleństwo i Weekendowa cukiernia
Jogurtowe ciasto z truskawkami i kisielem
Składniki na blaszkę o śr. 20x30 cm
• 2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 25 g roztopionego masła (można dać olej)
• 2 duże jaja
• 1 szklanka jogurtu greckiego (może być typu "light")
• 500 g truskawek (dodałam jeszcze garść jagód)
• 1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców
• 2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)
• cukier puder do posypania - dla chętnych
1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki, jaja i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, odstawić. Masło roztopić.
- Przygotować średnią blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 - 26 cm. Wysmarować je miękkim masłem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
- Truskawki pokroić i podzielić na 2 części. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.
- Jajka wbić do dużej miski, dodać wymieszany cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło i przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie i krótko wymieszać łyżką do połączenia się składników, starać się jak najmniej zmniejszyć puszystość masy.
- Masę wyłożyć równomiernie do przygotowanej tortownicy. Truskawki wymieszane z kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem.
- W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą połową truskawek. Można też posypać cukrem pudrem.
12.06.2012
Z Nowego Cyklu: Wegańskie Wypieki. Tym razem z jabłkami i jagodami.
Dzis prezentuje mój pierwszy wypiek wegański. Byłam zaskoczona, ze wyszło to takie smaczne, a jednocześnie zdrowe. Polecam na letni sezon, który wlasnie się zaczyna.
Przepis pochodzi z www.makaronirodznka.blogspot.com
Wegańskie ciasto z jabłkami i jagodami
Składniki na keksowke o wym. 26x10 cm
Kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody
Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.
Ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu
Dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.
Smacznego!
11.06.2012
Zielono mi, czyli brokuł, szpinak i cukinia z... makaronem!
Euro się zaczęło. Co jest równoznaczne z coraz cięższą i bardziej napiętą sytuacją w naszym kraju. Ale to są takie chwile, kiedy cały naród się jednoczy, bo wszyscy chcą jednego: nie dac się skompromitowac. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie czują tego sportowego ducha i nie rozumieją tego całego zamieszania, ale właśnie wtedy pukam się w czoło i mam ochotę krzyknąć: "Możesz lubic piłkę nożną lub nie, ale właśnie teraz jesteśmy świadkami historycznego wydarzenia, z którego będziemy później rozliczani, więc lepiej teraz trochę pocierpieć." Ale tyle śmiałości to ja nie mam. I właśnie dlatego cieszę się, że mamy zdolność myślenia, bo to co nie wypowiedziane może byc jednak uzewnętrznione.
Ale koniec tych filozoficznych monologów- teraz o jedzeniu. Miałam tylko 20 min, żeby wyczarować coś smacznego i zjadliwego. Jak zwykle z odsieczą przyszedł makaron. Tym razem w towarzystwie samych zielonych warzyw: brokułów, szpinaku i cukinii w delikatnym sosie z serka mascarpone.
Danie szybkie i praktyczne, jednak niezbyt fotogeniczne;-)Ale co mi tam skoro moje podniebienie było zadowolone?!
Pozdrawiam Was w sportowym duchu, żebyście trzymali jutro kciuki za naszą reprezentację.
Przepis lekko zmodyfikowany z www.kwestiasmaku.com
Penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie
Składniki na 2 porcje
- makaron rurki (użyłam razowego)
- 1 szklanka tartej cukinii ze skórką
- 150 g mrożonego szpinaku
- kilka różyczek brokułów (można zastąpić zielonymi szparagami)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mascarpone
- świeża kolendra do dekoracji
- świeżo mielony pieprz i sól
Smacznego!
5.06.2012
Jamie w Mojej Kuchni, Czyli Łosoś En Croute
Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Ale ja tak akurat lubię. Zdecydowanie wolę jak jest chłodno i szaro, bo wtedy trzeba zacząc szukac kolorów gdzie indziej- w moim przypadku w gotowaniu. Niestety w ubiegłych tygodniach nie miałam zbyt wielu możliwości, żeby rozwijać się w tej kwestii, gdyż zdrowie na to nie pozwala...Ale nie mogłabym tak Was zostawić, bo jednak mam nadzieję, że ktoś w tej szerokiej blogosferze czasami tu zagląda.
Ale koniec tych refleksji- teraz poważnie o gotowaniu. Dziś prezentuję Wam "zwykłe, niezwykłe" danie, które jest banalne do wykonania, a sprawia wrażenie, jakby było strasznie pracochłonne. Dodatkowo jest autorstwa niejakiego Jamiego Oliviera- jedynego mężczyznę, którego obecność dopuszczam w mojej kuchni (a jest z tym naprawdę ciężko). Miłego wieczora Wam życzę,
Marysia
Przepis autorstwa Jamiego Oliviera z książki "Każdy może gotować."
Łosoś En Croute
Składniki na ok. 4-6 porcji
- 500 g rozmrożonego ciasta francuskiego (mi starczyło 385g)
- 800 g filetów z łososia
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- mały pęczek świeżej bazylii
- 2 pomidory
- 150 g sera mozarella pokrojonego w plasterki lub porwanego
- 1 jajko
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
- 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 150 ml)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- garstka orzechów włoskich
- tarty parmezan
- sól morska
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Łososia myjemy, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę przekładamy na ciasto, skórą do dołu, a następnie cienko rozsmarowujemy na niej tapenadę z oliwek. Zerwane listki bazylii układamy na rybie. Następnie kroimy pomidory w plasterki i rozkładamy na warstwie bazylii. Na samym wierzchu układamy mozarellę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, żeby nie zakryć całego nadzienia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 min. na najniższej półce piekarnika.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)