20.05.2012

Tort Stracciatella z Truskawkami- Jeden z najtrudniejszych



Przepraszam, że tak długo nie pisałam, ale jakoś brakowało czasu, weny i chęci. Ale dzisiaj mam wyjątkowy przepis, którym muszę się z Wami podzielić!
Mój Tata miał wczoraj urodziny i to było oczywiste, że to właśnie JA przygotuję tort. Zaprosił gości, więc mogłam trochę zaszaleć;) Jednak pierwsze schody spotkały mnie już na samym początku...
Zaczęłam poszukiwania i...czułam się trochę tak jakbym stała przed lodziarnią Grycan i zastanawiała się, który z unikatowych smaków wybrać (co ostatnio mi się naprawdę zdarzyło...). Jednak traf padł na ten przepis, gdyż wydawał się bardzo duży i odpowiedni na zaproszoną liczbę gości oraz  zawierał moje ulubione truskawki. Tak więc wczoraj rano przystąpiłam do prac.
Niczego nieświadoma, pełna zapału i werwy, zaczęłam ubijac biszkopt. Ale on wcale nie chciał się ubic! Dzięki Bogu, że Mama przyszła z odsieczą, bo gdyby nie ona to żadnego tortu by nie było;-) Na szczęście upiekł się perfekcyjnie. Ze śmietaną poszło- o dziwo-gładko, ale najgorsze było jeszcze przede mną- przekrojenie biszkoptu i dekoracja.
Muszę przyznać, że był to najbardziej wymagający i najbardziej męczący wypiek z jakim zdarzyło mi się kiedykolwiek spotkać. Jednak wszystkim gościom bardzo smakował, bo wszyscy prosili o dokładki;) Całe szczęście, że następna taka impreza dopiero w lipcu...

Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com

P.S. W poniedziałek wyjeżdżam na wycieczkę klasową na Litwę i wracam dopiero w piątek, więc nowy post zamieszczę najwcześniej w przyszły weekend;-)

Tort Stracciatella z truskawkami
Składniki na prostokątną blachę o wym. 21x26 cm lub tortownicę o śr. 26 cm
(Moje uwagi pod przepisem)

Biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przełożenie:
około 500 g truskawek

Mus:
200 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny

Bita śmietana:
1 litr śmietanki kremowej 30% lub 36% - bardzo zimnej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
150 g gorzkiej czekolady
150 g płatków migdałów
cukier puder
Przygotowanie:

  • Biszkopt: Dno wysokiej prostokątnej formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  • Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
  • Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
  • Mus: truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać energicznie aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje.
  • Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy mniejszych foremek).
  • Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu i polać go połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Resztę śmietany rozprowadzić na bokach tortu.
  • Boki obsypać płatkami migdałów, na wierzch zetrzeć ciemną czekoladę lub odwrotnie - na boki dać czekoladę a na wierzch migdały. Tort posypać solidną porcją cukru pudru.

Uwagi: Mój biszkopt wcale nie chciał się tak ubic, więc do podanych proporcji, z których wyszła płynna i glutowata masa dodałam jeszcze 3 białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i  później pozostałe żółtka. Dalej postępowałam wg przepisu.
Piekłam 35 min., bo wtedy się ładnie zrumienił.
Użyłam większej ilości truskawek- w sumie ok. 1 kg i wszystko zużyłam.
Biszkopt przekroiłam na 3 blaty, ale w jednym zrobiła mi sie dziura, więc lepiej przekroić go na 2 blaty.









6 komentarzy:

  1. Dla takich doznań smakowych i wizualnych...warto się napracować :) Cudnie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, im więcej wysiłku włożymy tym więcej zyskamy;-)

      Usuń
  2. ja na diecie, a ty tak kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasady są przecież po to, żeby je łamac;-)

      Usuń

  3. też go upiekłam na uroczystość rodzinną i nie było osoby, która by nie chwaliła :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...