16.09.2012

Bo ja lubię brukselkę!

 
Jesień wkroczyła na ulice i w  nasze życie pełną parą. Robi się chłodno, na ziemi leży już co raz więcej liści. Nawet we wtorek kiedy joggingowałam było widniej niż wczoraj o tej samej porze!
Nie wspominając już o szkole... Zarzuceni kartkówkami i sprawdzianami na najbliższe trzy tygodnie z utęsknieniem czekamy na kolejny weekend. Ale to tylko złudzenie, bo i tak trzeba się uczyc...
A najgorsze jest to, że nie mam nawet czasu na gotowanie! A tym bardziej już na blogowanie. Dlatego przepraszam i obiecuję poprawę ( a przy najmniej na chwilę obecną:).
Co do dzisiejszej propozycji- to danie tylko dla wybranych:-) Bo brukselka jest dosyć specyficznym warzywem. Moja rada: żeby pozbyć się goryczki brukselki należy gotować ją albo na parze, albo w gorącej w wodzie z odrobiną cukru. Dlatego warzywa w ruch, bo jesień to ostatni moment na kulinarne "świeże' szaleństwa:-)
Miłej niedzieli!

Tagliatelle z brukselką i suszonymi pomidorami w kremowym sosie
Składniki na ok. 2 osoby
  • 250 g makaronu tagliatelle (użyłam razowego)
  • 300 g brukselki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka masła
  • 150 g śmietankowego serka topionego (użyłam Fit)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku
  • 50 g parmezanu
Makaron gotujemy al dente.
Oczyszczoną brukselkę gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w ćwiartki. Pomidory kroimy w paski.
Sos: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy serek. Gdy masa będzie już płynna, wlewamy jogurt. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, brukselkę i pomidory.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem startym w płatki.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Oj, ja też uwielbiam brukselkę <3 Z takimi dodatkami, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. a właśnie sobie myślałam, żebym sobie zjadła brukselkę :) też ją uwielbiam i - o dziwo - jestem jedyną osobą w domu, która darzy ją miłością. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niejedyna, ale też przez długi czas jej nie lubiłam:-)

      Usuń
  3. a ja brukselkę lubię, więc pewnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to jednak niewykorzystane i nielubiane warzywo:-)

      Usuń
  4. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your
    web site, how can i subscribe for a blog website? The account aided
    me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

    Check out my page; trials frontier hack tool (Trialsfrontierhack.com)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...