17.03.2012

Drożdżowy weekend częśc II- Domowy chleb z chrupiącą skórką



Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie myśl, żeby upiec własny chleb. Podczas wertowania tego bloga, zobaczyłam przepis na ten chleb. Po lekkich modyfikacjach miał powstac chleb moich marzeń- pięknie przyrumieniony, lekko chrupiący i z pysznymi dodatkami w środku. Jednak przez moją nieuwagę chleb się spiekł, a na spodzie wręcz spalił, ale to tylko motywuje mnie do dalszych eksperymentów i prób;-)

Domowy chleb z chrupiącą skórką
Składniki:
400 g (3 szklanki) mąki*
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
otręby lub mąka do obsypania chleba

* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)
** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów...) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych
**
* pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.(Ja swój zrobiłam ze 150g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę, kilkoma suszonymi pomidorami pokrojonymi i zielonymi oliwkami)

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  • Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
  • Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
  • Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...