25.03.2012

Szwedzki letni tort


Od wielu lat moim marzeniem był tort urodzinowy z truskawkami. Z racji pory roku w jakiej się odbywają było to po prosyu niemożliwe. Ale w tym roku postawiłam temu kres i wzięłam sprawy w swoje ręce. Tort robiłam już wcześniej, więc wiedziałam, że w smaku jest przepyszny, ale krem wyszedł dosyc płynny. Prace nad tortem dzielimy na dwa dni: jednego pieczemy biszkopt i robimy krem custard, a drugiego zajmujemy się przełożeniem i dekoracją.Jednak polecam go, bo nie jest przesłodzony, a smakował niczym najprostsze desery letnie.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"

Szwedzki letni tort
Składniki na biszkopt(tortownica o średnicy 23 cm)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
Piekarnik nagrzac do 180 stopni i wyłożyc tortownicę papierem do pieczenia. Energicznie utrzec jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i zwiększy swoją objętośc, dolac wrzątek, stale, ale nieco delikatnie mieszając. W oddzielnej misce wymieszac proszek do pieczenia z mąką i stopniowo wsypywac do masy jajecznej, tak aby nie zrobiły się grudki. Przelac ciasto do tortownicy i piec ok. 30 min (piekłam 40), aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Pozostawic do ostygnięcia na 10 min.

Składniki na krem custard
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jeśli używasz laski, podgrzej wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu, mieszając przez cały czas, aż krem zacznie gęstniec. Nie pozwól mu się zagotowac. Jeśli używasz ekstraktu, nie dodawaj go od razu, a z resztą składników postępuj jak wyżej. Kiedy krem zacznie gęstniec- po jakichś 3-5 min- zdejmij garnek z ognia. Usuń laskę wanilii, jeśli była używana. Przełóż krem do zimnej miski, wmieszaj ekstrakt waniliowy i mieszaj aż nieco przestygnie i przykryj miskę folią plastikową, żeby dotykała kremu.

Składniki na dekorację
  • 750 g truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Z truskawek usuń szypułki, przekrój je na połówki lub cwiartki i wrzuc do miski. Przesyp je cukrem- ilośc zależy od tego, czy truskawki są kwaśne, czy słodkie- wymieszaj i odstaw na min. 10 min. aż zaczną błyszczec. Ubij śmietanę z ekstraktem na sztywno. 1/3 śmietany wymieszaj z przestudzonym kremem custard. Ciasto przekrój na 3 lub 2 części. Ułóż jedną częśc na talerzu lub paterze, pokrój je połową kremu ze śmietaną, a na wierzch 1/3 truskawek. Następnie przykryj owoce drugą częścią biszkoptu i powtórz powyższe czynności. Przykryj wszystko trzecią warstwą ciasta, nałóż na nią bitą śmietanę i pozostałe truskawki. Wstaw na min. 1h do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...