Jest to zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie udało mi się kiedykolwiek zrobic! Ten deser jest łatwy i szybki w wykonaniu, a zadowolenie wszystkich konsumentów nieokreślone. Polecam wszystki tym, którzy nie lubią i nie potrafią gotowac albo dopiero rozpoczynają tę przygodę.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo"
Irish Cream Tiramisu
(składniki na wypełnienie kwadratowej formy o boku 19-22cm)
- 350 ml naparu z kawy (najlepiej espresso), ostudzonego
- 250 ml likieru Baileys
- 400 g podłużnych biszkoptów(mnie wystarczyło 200 g, ale to zależy od formy w jakiej robimy)
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 500 g sera mascarpone
- kakao do posypania wierzchu
W płytkiej misce wymieszac kawę z 175 ml likieru. Oddzielic żółtka od białek, ale zachowac tylko jedno białko. Utrzec żółtka z cukrem, aż staną się gęste i jasnożółte, a następnie wymieszac je z pozostałym likierem i mascarpone, żeby powstał lekki krem. Białko ubic na sztywną pianę i delikatnie połączyc z kremem mascarpone. Zanurzac biszkopty w kawie z likierem i położyc na dnie naczynia(tylko tyle by lekko się nasączyły, a nie ociekały). Wyłożyc na nie 1/2 kremu mascarpone. Ułożyc drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryc drugą warstwą kremu. Wstawic do lodówki na min. 4 h, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypac kakao albo startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz