31.03.2012

Odświętne śniadanie, czyli Pancakes.


Tradycyjne pancakes pochodzą z Ameryki i są tam spożywane na śniadanie najczęściej w towarzystwie syropu klonowego. Moje wcześniejsze doświadczenia z tym specjałem nie były udane, aż do dzisiaj. Mogę śmiało powiedziec, że są to najlepsze pancakes jakie w życiu jadłam! Są idealnie, puszyste, miękkie, wilgotne i aromatyczne, a z ulubionymi dodatkami są niczym ambrozja dla bogów. Na pewno będą częściej gościc na moim stole.

Pancakes kokosowo-jogurtowe i czekoladowe
Przepis na pancakes jogurtowo-kokosowe(ok. 6 placuszków):
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jogurt łączymy z jajkiem i aromatem. Dodajemy mąkę, cukier, sól, sodę oraz wiórki i mieszamy (można mikserem) do uzyskania konsystencji śmietany. W razie potrzeby dolac trochę mleka lub dosypac mąkę. Smażymy na rozgrzanej patelni nieprzywierającej(teflonowej), a kiedy pokażą się pęcherzyki powietrza przerzucamy na drugą stronę.

Przepis na pancakes podwójnie czekoladowe(ok.6 placuszków):
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25-50 g czekolady(dowolnej wg. uznania) pokrojonej w bryłki
Mąkę, jajko i mleko mieszamy( można mikserem) w misce, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dadajemy kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę i powtarzamy powyższe czynności. Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, a kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę.

Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, serek wiejski, pokrojone kiwi i banan oraz surop klonowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...