Tradycyjne pancakes pochodzą z Ameryki i są tam spożywane na śniadanie najczęściej w towarzystwie syropu klonowego. Moje wcześniejsze doświadczenia z tym specjałem nie były udane, aż do dzisiaj. Mogę śmiało powiedziec, że są to najlepsze pancakes jakie w życiu jadłam! Są idealnie, puszyste, miękkie, wilgotne i aromatyczne, a z ulubionymi dodatkami są niczym ambrozja dla bogów. Na pewno będą częściej gościc na moim stole.
Pancakes kokosowo-jogurtowe i czekoladowe
Przepis na pancakes jogurtowo-kokosowe(ok. 6 placuszków):
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przepis na pancakes podwójnie czekoladowe(ok.6 placuszków):
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 25-50 g czekolady(dowolnej wg. uznania) pokrojonej w bryłki
Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, serek wiejski, pokrojone kiwi i banan oraz surop klonowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz