Odkąd zaczęły się wakacje ciągle nie mam czasu. Doba jest dla mnie za krótka, żeby wykonac wszystkie zaplanowane wcześniej zadania.
Wiąże się to też z tym, że na długie siedzenie w kuchni po prostu brak mi już sił.
Dlatego coś szybkiego i chłodnego w tak okropne dni jak w tym tygodniu- tiramisu. Po włosku oznacza "unieś mnie". I rzeczywiście jak dobrze się go przygotuje, to jest nieziemsko puszysty.
Odmian tiramisu jest tyle ilu ludzi na globie- z zieloną herbatą, ricottą no i oczywiście z owocami. Traf padł na jagody, które w tym roku darzę niebywałą sympatią:-)
Polecam wszystkim zabieganym i spragnionych czegoś lekkiego i przepysznego.
Miłego weekendu Wam życzę,
Marysia
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Tiramisu z jagodami
Składniki na formę o wymiarach 20x20 cm
- 1 szklanka (250 ml) mocno zaparzonej kawy (dajemy więcej jeśli zwiększamy ilość biszkoptów)
- 50 ml likieru kokosowego
- 1 szklanka jagód
- 4 żółtka
- 250 g mascarpone
- podłużne biszkopty (wg oryginału 100 g, ale dałam więcej)
- kakao
- cukier puder
- listki świeżej bazylii
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok. 8 min. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo po 1 łyżce dodawać ser mascarpone cały czas ubijając - po każdej łyżce mascarpone ubijać przez około 30 sekund. Na koniec otrzymamy puszystą, gęstą i jasną masę.
Biszkopty maczamy w kawie- krótko obracając, tak aby utrzymały swoja strukturę. Połowę biszkoptów układamy na dnie dużego naczynia bądź rozkładamy równomiernie w małych pucharkach. Przykrywamy połową masy i połową jagód. Powtarzamy. Schładzamy w lodówce na min. 3-4 h. Na koniec dekorujemy kakao, cukrem pudrem i bazylią.
Smacznego!
Och, jagody są dobre do wszystkiego. Wygląda to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW tym sezonie odkrywam je na nowo:-)
UsuńA smakuje jeszcze lepiej!
Pozdrawiam!
Myślę, że zakochałabym się w tym smaku :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek mi wyszło!
Usuń