Kruche, aromatyczne ciasto z dużą ilością sezonowych papierówek i przypraw. Idealna na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Lub solo. Zależy od preferencji. Od wczoraj moja ulubiona, a do meczu naszych siatkarzy pasowała niczym... medal olimpijski do nich:-)
Miłego dnia!
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Szarlotka prowansalska z tymiankiem
Spód:
• 150 g mąki pszennej( użyłam tortowej)
• 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
• 50 g cukru
• 150 g masła (schłodzonego)
• 1 jajko
Wierzch:
• 100 g mąki pszennej (użyłam razowo-orkiszowej)
• 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
• 100 g wiórków kokosowych (lub pokruszonych czy zmielonych płatków migdałów)
• 50 g cukru
• 125 g masła (schłodzonego)
Prażone jabłka:
• 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
• 1 łyżka masła
• 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 pełna łyżeczka cynamonu
• szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
• szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku
oraz:
• 150 g dżemu pomarańczowego
• świeży tymianek do dekoracji
• cukier puder do posypania
• opcjonalnie lody do podania
Prostokątna forma o wymiarach około 26 x 33 cm, minimalna powierzchnia to 20 x 30 cm.
Przygotowanie:
- Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe lub migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
- Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać estragon i tymianek.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem (można niedokładnie). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Należy uważać, bo każdy piekarnik grzeje nieco inaczej, inne są też formy do pieczenia. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę posypać gałązkami świeżego tymianku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami
dodatek lodów i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńTeraz to tylko lody;)
UsuńGorąca szarlotka z lodami - marzenie. ^^
OdpowiedzUsuńNa taką pogodę- zdecydowanie TAK!
UsuńZ tymiankiem? W życiu bym na to nie wpadła;)
OdpowiedzUsuńJa też :P
UsuńAle w cieście nie wyczuwasz jej jednostkowo, tylko czujesz nieco odmienny aromat;)
rany,a le to pysznie wygląda *.* szkoda, że jestem taką parówą, że kompletnie nie umiem gotować :c
OdpowiedzUsuńTo na pewno nie jest prawda!
UsuńGotowac potrafi każdy, tylko trzeba probowac! :-)
A wydawało mi się że jadłam wszystkie szarlotki świata, a tu proszę:) Na pewno do wypróbowania w niedalekiej przyszłości
OdpowiedzUsuńOdkąd spróbowałam to jest moim faworytem;)
UsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńI pięknie podana.
Mam na nią taką ochotę,że może jutro...
Dziękuję i koniecznie nie zwlekaj!
Usuńa powiedz mi, Kochana, skąd wytrzasnęłaś ten tymianek? :D
OdpowiedzUsuńgdzie takie cuś można kupić? :D
U mnie jest w warzywniaku na rogu :P
UsuńAle trzeba go szukac na targach lub w delikatesach.