13.03.2012

Cookies and cream cheescake


Jest to kolejna pozycja z mojego "weekendu z sernikiem". Jest on inny od wszystkich dotychczasowych, bo w ogóle się go nie piecze. Jest dosyc słodki, ale jedwabisty i kremowy. Polecam do wypróbowania wszystkim tym, którzy cenią smak białej czekolady i ciastek.

Cookies and cream cheescake
Składniki na spód:
  • 350g ciastek czekoladowych (najlepiej czekoladowych digestive)
  • 120g masła
Masło rozpuścic, ciastka pokruszyc (włożyłam wszystko do malaksera). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia, na nią wysypac ciastka i wyścielic spód z bokami. Wstawic do lodówki na czas robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 400-500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (z wiaderka)
  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 200 g ciastek czekoladowych z grubsza połamanych (użyłam Piegusków i Jeżyków)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
  • 100 g czekolady (opcjonalnie, na polewę)
Zmiksowac ser, kremówkę, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Dodac stopniowo przestudzoną żelatynę i białą czekoladę, miksując. Wsypac połamane ciastka. Masę wyłożyc na spód. Wstawic do lodówki na minimum 3h lub na całą noc. Przed podaniem udekorowac roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (opcjonalnie).

 

1 komentarz:

  1. Excellent blog you have got here.. It's hard to find quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!! sprawdĹş - link, http://www.sme-community.com/index.php?do=/profile-52161/info/
    Also see my web page: sprawdĹş - link

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...