01.04.2012

Deser idealny, czyli mus malinowy


Ten deser zrobiłam po raz pierwszy jakiś miesiąc temu. I tak przypadł do gustu moim domownikom, że musiałam robic go co tydzień! Jednak to żaden problem, bo wystarczy tylko wszystko zmiksowac i nałożyc do pucharków. Polecam, gdyż przypomina pyszny smak malin z lata.

Mus malinowy z mascarpone
Przepis na 3 porcje(szklanki o pojemności ok.400 ml):
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 400 g malin(świeżych lub mrożonych)
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki miodu
Maliny wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i miód. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do momentu, kiedy owoce się rozpadną. W misce miksujemy żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Na dno szklanek lub innych naczyń wylewamy maliny, a następnie krem. Schładzamy w lodówce minimum 1h.



1 komentarz:

  1. do tego deseru należy dodać ubitą śmietankę 30% i połaczyć z serkiem mascarpone i wtedy jest ok.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...