26.07.2012

Sezonowo: Francuska Tarta z Kurkami


Wróciłam ze wsi z kilogramem kurek i jagód. Wiedziałam, że nie chcę iść na łatwiznę i po prostu ich zamrozić. Tak, więc zaczęłam wertować swoje ulubione blogi i gazety kulinarne w poszukiwaniu najbardziej efektownych przepisów z wyżej wymienionymi dobrodziejstwami lata. Pierwsze były gnocchi z kurkami, a wczoraj najlepsza tarta z kurkami jaką kiedykolwiek jadłam!
Polecam na szybką i prostą kolację, a w szczególności tym, którzy lubią klimaty pizzowe.
Miłego dnia!
P.S. Wszystkiego najlepszego wszystkim Annom (w tym mojej Mamie) z okazji ich święta!

Przepis zmodyfikowany z "Moje Gotowanie"/ Lipiec 2012




Francuska tarta z kurkami, kindziukiem, suszonymi morelami i tymiankiem
Składniki na formę do tarty o średnicy ok.26 cm
  • opakowanie ciasta francuskiego, rozmrożonego (ok. 275 g)
  • 35 dag kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag masła (proponuję 150 g, gdyż spora część tłuszczu pozostaje na patelni)
  • solidna garść suszonych moreli
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 36% (użyłam jogurtu nat.)
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 12-15 dag ostrego salami (użyłam kindziuka z pieprzem)
  • 20 dag sera: mozarelli, bundzu, oscypka lub ementalera
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i wykładamy formę tarty. Odcinamy brzegi jeśli wystają. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 20 min, aż do zrumienienia. W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy oczyszczone kurki i rumienimy. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki morele i smażymy przez 2 min. Jajka i śmietanę bądź jogurt roztrzepujemy z solą, pieprzem, gałką i listkami tymianku.  Grzyby z morelami wykładamy na podpieczony spód (bez tłuszczu, jeśli został), przykrywamy połową salami, zalewamy masą jajeczno-jogurtową, posypujemy porwanym serem i układamy resztę salami. Pieczemy ok. 25 min. w 200*C.
Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...