30.07.2012

Nietypowa szarlotka prowansalska z tymiankiem.


Kruche, aromatyczne ciasto z dużą ilością sezonowych papierówek i przypraw. Idealna na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Lub solo. Zależy od preferencji. Od wczoraj moja ulubiona, a do meczu naszych siatkarzy pasowała niczym... medal olimpijski do nich:-)
Miłego dnia!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.




Szarlotka prowansalska z tymiankiem

Spód:
150 g mąki pszennej( użyłam tortowej)
100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko

Wierzch:
100 g mąki pszennej (użyłam razowo-orkiszowej)
50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
100 g wiórków kokosowych (lub pokruszonych czy zmielonych płatków migdałów)
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)


Prażone jabłka:
1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka cynamonu
szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku

oraz:

150 g dżemu pomarańczowego
świeży tymianek do dekoracji
cukier puder do posypania
opcjonalnie lody do podania

Prostokątna forma o wymiarach około 26 x 33 cm, minimalna powierzchnia to 20 x 30 cm.

Przygotowanie:

  • Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe lub migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
  • Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać estragon i tymianek.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem (można niedokładnie). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Należy uważać, bo każdy piekarnik grzeje nieco inaczej, inne są też formy do pieczenia. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę posypać gałązkami świeżego tymianku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. dodatek lodów i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąca szarlotka z lodami - marzenie. ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tymiankiem? W życiu bym na to nie wpadła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :P
      Ale w cieście nie wyczuwasz jej jednostkowo, tylko czujesz nieco odmienny aromat;)

      Usuń
  4. rany,a le to pysznie wygląda *.* szkoda, że jestem taką parówą, że kompletnie nie umiem gotować :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno nie jest prawda!
      Gotowac potrafi każdy, tylko trzeba probowac! :-)

      Usuń
  5. A wydawało mi się że jadłam wszystkie szarlotki świata, a tu proszę:) Na pewno do wypróbowania w niedalekiej przyszłości

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała!
    I pięknie podana.
    Mam na nią taką ochotę,że może jutro...

    OdpowiedzUsuń
  7. a powiedz mi, Kochana, skąd wytrzasnęłaś ten tymianek? :D
    gdzie takie cuś można kupić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest w warzywniaku na rogu :P
      Ale trzeba go szukac na targach lub w delikatesach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...