Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Ale ja tak akurat lubię. Zdecydowanie wolę jak jest chłodno i szaro, bo wtedy trzeba zacząc szukac kolorów gdzie indziej- w moim przypadku w gotowaniu. Niestety w ubiegłych tygodniach nie miałam zbyt wielu możliwości, żeby rozwijać się w tej kwestii, gdyż zdrowie na to nie pozwala...Ale nie mogłabym tak Was zostawić, bo jednak mam nadzieję, że ktoś w tej szerokiej blogosferze czasami tu zagląda.
Ale koniec tych refleksji- teraz poważnie o gotowaniu. Dziś prezentuję Wam "zwykłe, niezwykłe" danie, które jest banalne do wykonania, a sprawia wrażenie, jakby było strasznie pracochłonne. Dodatkowo jest autorstwa niejakiego Jamiego Oliviera- jedynego mężczyznę, którego obecność dopuszczam w mojej kuchni (a jest z tym naprawdę ciężko). Miłego wieczora Wam życzę,
Marysia
Przepis autorstwa Jamiego Oliviera z książki "Każdy może gotować."
Łosoś En Croute
Składniki na ok. 4-6 porcji
- 500 g rozmrożonego ciasta francuskiego (mi starczyło 385g)
 - 800 g filetów z łososia
 - oliwa z oliwek
 - sól morska i świeżo zmielony pieprz
 - mały pęczek świeżej bazylii
 - 2 pomidory
 - 150 g sera mozarella pokrojonego w plasterki lub porwanego
 - 1 jajko
 
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
- 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 150 ml)
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 ząbek czosnku
 - garstka orzechów włoskich
 - tarty parmezan
 - sól morska
 - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
 
Łososia myjemy, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę przekładamy na ciasto, skórą do dołu, a następnie cienko rozsmarowujemy na niej tapenadę z oliwek. Zerwane listki bazylii układamy na rybie. Następnie kroimy pomidory w plasterki i rozkładamy na warstwie bazylii. Na samym wierzchu układamy mozarellę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, żeby nie zakryć całego nadzienia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 min. na najniższej półce piekarnika.
Smacznego!
pychota, uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co ta ryba ma w sobie, że prawie każdy ją lubi;-)
Usuńprzepis Jamiego, musi być super! ;) właśnie czekam na 21.30, na Jego program :D
OdpowiedzUsuńW zasadzie to nigdy go nie oglądałam. Warto?
UsuńPewnie, że warto! Zauroczył mnie swoim stylem gotowania, najbardziej polecam "Jamie w 30 minut" ;)
OdpowiedzUsuńA na jakim kanale jest emitowany?
Usuń