Dodaję na szybko, bo pojawiło się bardzo dużo próśb o przepis, więc o to i jest:)
A już jutro zapraszam na fotorelację z Londynu!
Dietetyczne sernikobrownies z musem malinowym
Inspiracja- Emma Gotuje, zmodyfikowany
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm
Składniki na brownies:
- 50 g gorzkiej czekolady
 - 30 g masła
 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
 - 1/3 szklanki gorzkiego kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli i pieprzu cayenne
 - 1/2 szklanki maślanki
 - 2 białka
 - ok. 30 tabletek Stevii
 - ekstrakt waniliowy- ok. 1 łyżeczka
 
- ok. 600 g twarogu półtłustego
 - ok. 200 g jogurtu naturalnego
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - ok. 25 tabletek Stevii
 
- 1 kisiel o smaku malinowym
 - ok. 8 łyżek niskosłodzonego dżemu malinowego
 - świeże lub mrożone maliny (opcjonalnie- ja nie miałam)
 
W średniej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W dużej misce mieszamy maślankę, ekstrakt, stevię i białka po czym dodajemy roztopioną czekoladę i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch turach sypkie składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy.
W dużej misce blendujemy twaróg z jogurtem do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy chwilę, aż uzyskamy puszystą masę. Wykładamy na spód brownies.
Kisiel rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej wody i studzimy. Łączymy z dżemem i rozlewamy na masie serowej. Wykałaczkami można zrobić ładne wzorki tworząc tzw. esy-floresy:-)
Pieczemy ok. 45 min. w 180*C, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
mmm jest super !! ale bym zjadła *-* pycha !
OdpowiedzUsuń