12.04.2012

Absolutnie czekoladowe ciasteczka



To pierwszy przepis, który Wam prezentuję z okazji dzisiejszego święta. I pisząc, że są absolutnie czekoladowe wcale nie przesadzam- zawierają kakao, stopioną czekoladę i pokrojoną czekoladę. W sumie jest tam 400 g dzisiejszego solenizanta. Ale kto by się tym przejmował, bo ja na pewno nie. Na pewno nadają się na chandrę lub deszczowe dni.
Przepis dodaję do akcji "12 kwiecień- Dzień Czekolady"


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Ekspresowo"

Absolutnie czekoladowe ciasteczka
Składniki na ok. 12 ciasteczek
  • 125 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g zwykłego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko z lodówki
  • 350 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne bryłki ( dodałam 300 g)
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Mąkę, kakao, sól i sodę mieszamy w małej misce. W drugiej misce ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru, aż do uzyskania kremu. Dodajemy przestudzoną, stopioną czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy i miksujemy dalej. Dodajemy sypkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Może się wydawać sucha, ale taka ma byc. Dodajemy pokrojoną w bryłki czekoladę i mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy porcje ciasta. Najlepiej łyżką do lodów posmarowaną oliwą. Nie spłaszczamy! Ciastka pieczemy 18 minut. Będą się wydawać miękkie, ale w czasie stygnięcia stwardnieją.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Robiłam je, są przepyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. :) też je robiłam. Moj mąż jest nimi zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zachwycił się nimi mój tata, mama zawsze jest zachwycona, a mnie też przypadły do gustu:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...