Sezon na jajka rozpoczęty! Postanowiłam zaczac od najprostszej formy, czyli omletu. Ogólnie nie przepadam za smakiem samego omleta, gdyż jest dla mnie mdły. Ale w tym wydaniu zasługuje na miano mojego drugiego ulubionego omleta (zaraz po Kaiserschmarrnie). Wszystkie smaki idealnie się tu komponują: jajka, cukinia, wędzony łosoś, mozarella i mięta. Dla mnie to połączenie idealne. Zrobiłam go na dzisiejszy obiad, ale pasuje też na odświętne śniadanie lub na sycącą przekąskę.
Przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com. Lekko zmodyfikowany.
Omlet z cukinią i wędzonym łososiem
Składniki na 1 omlet o średnicy ok.24 cm
- 3 duże jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1/3 cukinii startej na tarce o grubych oczkach
- 50 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski lub kostkę
- 50 g tartego sera (użyłam mozarelli)
- świeża mięta do dekoracji
- 2 łyżki masła
łosoś, cukinia, mozzarella w omlecie to po prostu musi być wyśmienite :). Wesołych i smakowitych świąt.
OdpowiedzUsuńUwierz mi, było;)Tobie również smakowitych Świąt!
OdpowiedzUsuń