Możecie dojśc do wniosku, że oszalałam, bo w ciągu jednego dnia podaję trzy przepisy na śniadania. Najpierw omlet,a teraz scones i naleśniki. Jednak te naleśniki z bloga Emmy potraktowałam jako danie obiadowe, a scones były świetnym deserem (zjadłam aż 3!).
Scones to ani ciastka ani bułeczki. Wywodzą się z Wysp Brytyjskich, gdzie podaje się je na podwieczorek lub śniadani z bardzo tłustą śmietaną clotted cream i dżemem. Chociaż ja muszę przyznac, że mi smakowały bez żadnych dodatków. Te są trochę inne od tradycyjnych- zawierają rodzynki i różnorodne przyprawy, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny aromat i smak. Zrobiłam je z myślą, że będą dobrą odmianą na śniadanie zamiast kanapek, ale kiedy spróbowałam pierwszego, to myślałam, że zjem wszystkie:) I obiecuję, że przez najbliższe kilka dni przestanę zasypywac Was propozycjami śniadaniowymi. Miłego wieczoru!
Marysia
Przepisy zmodyfikowane z www.emmagotuje.blogspot.com
Korzenne Scones
Składniki na 9 sztuk
- 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek mleka
- opcjonalnie rodzynki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 jajko rozkłucone
Naleśniki kawowo-kakaowe
Składniki na 3 sztuki
- 50 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
- jajko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 70 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kakao
- łyżka cukru
- cynamon
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz