Dziś prezentuję przepis na sernik, który idealnie wpasowuje się w klimat wielkanocny, ale może byc też miłą odmianą klasycznego sernika po niedzielnym obiedzie. Nie jest zbyt słodki, a spód wręcz słony za sprawą solonych orzeszków. Na pewno inny, na pewno wary wypróbowania. Na pewno na poprawę nastroju zwłaszcza, że ferie się kończą...A Wy jakie sposoby macie na chandrę?
Przepis na sernik pochodzi z bloga Liski www.whiteplate.blogspot.com. Lekko zmodyfikowany.
Sernik kajmakowy
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm lub 24 cm (sernik będzie niższy)
Spód
- 60 g solonych orzeszków ziemnych (mogą byc nerkowca lub fistaszki)
- 100 g kruchych ciasteczek (użyłam digestive)
- 30 g masła
- 1,5 łyżki cukru
Tortownicę wyłożyc masą na spód. Piec przez 12 min w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.
- 300-400 g masy kajmakowej (użyłam orzechowej)
- 70 g masła
- 130 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 700 g twarogu z wiaderka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Polewa:
- 200 g masy kajmakowej (użyłam czekoladowej)
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- płatki migdałowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz