Przepis pochodzi z bloga White Plate.
Kedgeree, czyli potrawka z ryżu i ryb
Składniki na 2 porcje
- 1 kubek ryżu długoziarnistego lub basmati (ok.150 g)
- 300 ml wody*
- 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru(ewentualnie z proszku)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 dzwonko z łososia lub 1 średniej wielkości filet
- 1 średniej wielkości wędzona ryba ( najlepiej łupacz lub pstrąg)
- ok. 1 łyżeczka soli morskiej
- posiekana natka pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na ćwiartki
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodac posiekaną cebulę i smażyć ok. 3-5 min. Dodac czosnek, curry, kurkumę, imbir i sól(nie za dużo, bo wędzona ryba jest już słona). Mieszając, smażyć 2 minuty. Dodac ryż, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Wlac wodę, przykryc garnek i gotować ok. 10 min.- jeżeli wchłonie całość, należy dodac jeszcze 1/4 całej ilości. Dodac łososia, przykryc i dusic ok. 3-5 min(mnie zajęło to ok.10-12 min.), aż łosoś będzie ugotowany. Kiedy łosoś będzie gotowy, wyjąc go i oddzielić od ości, włożyć z powrotem do garnka, dodac kawałki wędzonej ryby, jajka i natkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz