10.04.2012

Moja kuchnia anglo-azjatycka. Kedgeree.

Nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu: ryż w azjatyckich przyprawach, łosoś, wędzony pstrąg, jajka na twardo i natka pietruszki. I jak wiele bym straciła, gdybym go nie spróbowała. Jest to po prostu jedno z najlepszych połączeń ryżu i ryby jakie kiedykolwiek jadłam! Jeszcze jedną niewątpliwą zaletą jest to, że możemy użyc dowolnych gatunków ryb- albo te, które są dostępne, albo te, które lubimy. Serdecznie polecam, zwłaszcza, że mamy post:)

Przepis pochodzi z bloga White Plate.

Kedgeree, czyli potrawka z ryżu i ryb
Składniki na 2 porcje
  • 1 kubek ryżu długoziarnistego lub basmati (ok.150 g)
  • 300 ml wody*
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru(ewentualnie z proszku)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 dzwonko z łososia lub 1 średniej wielkości filet
  • 1 średniej wielkości wędzona ryba ( najlepiej łupacz lub pstrąg)
  • ok. 1 łyżeczka soli morskiej
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na ćwiartki
*Zależy od potrzebnej ilości ryżu- należy pamiętać, że ilość wody w tym przepisie to dwukrotnośc wagi ryżu.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodac posiekaną cebulę i smażyć ok. 3-5 min. Dodac czosnek, curry, kurkumę, imbir i sól(nie za dużo, bo wędzona ryba jest już słona). Mieszając, smażyć 2 minuty. Dodac ryż, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Wlac wodę, przykryc garnek i gotować ok. 10 min.- jeżeli wchłonie całość, należy dodac jeszcze 1/4 całej ilości. Dodac łososia, przykryc i dusic ok. 3-5 min(mnie zajęło to ok.10-12 min.), aż łosoś będzie ugotowany. Kiedy łosoś będzie gotowy, wyjąc go i oddzielić od ości, włożyć z powrotem do garnka, dodac kawałki wędzonej ryby, jajka i natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...