14.04.2012

Śniadanie po cesarsku, czyli omlet Kaiserschmarrn


Dzisiaj przedstawiam Wam mojego omletowego faworyta - na słodko i po austriacku. Był to pierwszy omlet, który tak bardzo mi zasmakował, że jadałam go w każdy weekend! Teraz miałam "małą przerwę", bo od miesiąca nie miałam go w ustach! I oczywiście natychmiast postanowiłam naprawic tę gigantyczną lukę:) I bardzo dobrze zrobiłam, bo jest PRZEPYSZNY! Podany z prażonymi jabłkami i konfiturą aroniową stanowią połączenie dla mnie nie do przebicia.

Przepis zmodyfikowany z www.whiteplate.blogspot.com

Omlet Kaiserschmarrn
Składniki na 2 porcje
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki (użyłam razowej-orkiszowej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka cukru (użyłam brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • cukier puder
  • opcjonalnie rodzynki lub płatki migdałowe
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z solą do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy żółtka, mąkę i rodzynki jeśli ich używamy i mieszamy ostrożnie łyżką. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło i wykładamy pianę. Wyrównujemy z wierzchu. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Dzieląc na mniejsze części przewracamy na drugą stronę, uważając, żeby się nie przypiekł. Gotowy omlet posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!







2 komentarze:

  1. uwielbiam tego omleta! wyszedł piękny i puszysty, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mimo wszystko nie jest to najpiękniejsze danie, ale jego smak w pełni to wynagradza ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...