Dzisiaj przedstawiam Wam mojego omletowego faworyta - na słodko i po austriacku. Był to pierwszy omlet, który tak bardzo mi zasmakował, że jadałam go w każdy weekend! Teraz miałam "małą przerwę", bo od miesiąca nie miałam go w ustach! I oczywiście natychmiast postanowiłam naprawic tę gigantyczną lukę:) I bardzo dobrze zrobiłam, bo jest PRZEPYSZNY! Podany z prażonymi jabłkami i konfiturą aroniową stanowią połączenie dla mnie nie do przebicia.
Przepis zmodyfikowany z www.whiteplate.blogspot.com
Omlet Kaiserschmarrn
Składniki na 2 porcje
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki (użyłam razowej-orkiszowej)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka cukru (użyłam brązowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- cukier puder
- opcjonalnie rodzynki lub płatki migdałowe
Smacznego!
uwielbiam tego omleta! wyszedł piękny i puszysty, mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Mimo wszystko nie jest to najpiękniejsze danie, ale jego smak w pełni to wynagradza ;)
Usuń