17.04.2012

Znowu makaron- Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami



Dochodzę do wniosku, że makaron staje się swego rodzaju moim uzależnieniem- mogłabym jeść go co drugi dzień, ale na szczęście tak nie można. Chociaż Włosi nic sobie nie robią z węglowodanów:) Jest to kolejny wegetariański obiad, bo poważnie się zastanawiam nad ograniczaniem mięsa. Nie to, że go nie lubię, dobre mięsko nie jest złe, ale nie jest to coś bez czego nie mogłabym życ.
Danie czysto warzywne i włoskie- bakłażan, pomidory z puszki i świeże, czosnek i świeże zioła. Chociaż tak naprawdę można dodac to, co akurat mamy w lodówce, np. pieczarki, cukinię lub dynię. I tak będzie pyszne. Zapewniam. Miłego popołudnia.
Marysia

Przepis lekko zmodyfikowany z bloga www.whiteplate.blogspot.com. Lisko, wybacz!

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
Składniki na 4-6 porcji
  • 400 g makaronu rurki (np. Rigatoni)
  • 1 duży bakłażan pokrojony na ćwiartki
  • 2 puszki (800 g) pomidorów z puszki
  • 1 mała papryczka chilli, posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 duża mozarella
  • tarty ser (użyłam Gryuera)
  • świeże listki bazylii
  • po 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, tymianku i oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
1/3 pokrojonego bakłażana można zgrillowac, jeśli lubimy. Makaron gotujemy al dente. W małej ilości oliwy smażymy posiekany czosnek i chilli, dodajemy bakłażana i smażymy kilka minut. Wlewamy pomidory z puszki i przyprawy, smażymy, aż bakłażan będzie miękki. Dodajemy również listki bazylii. Do odsączonego makaronu dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego. W formie żaroodpornej wysmarowanej masłem wysypujemy 1/2 makaronu, na to ewentualne zgrillowane bakłażany i 1/2 sosu. Na tym układamy ok. 3/4 mozarelli pokrojonej w cienkie plasterki. Wysypujemy resztę makaronu i sosu, a na to pokrojonego w plastry pomidora i resztę sera. Pieczemy ok. 20 min. w 200*C, aż do zrumienienia. Najlepsze na ciepło.
Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ooo taka zapiekanka niezwykle mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jest łatwa, szybka i smaczna:)

      Usuń
  2. Lovely blog with so many inspiring posts, this recipe is amazing! Would you like to follow each other?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You and of course we can follow each other. It would be a pleasure:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...