Dochodzę do wniosku, że makaron staje się swego rodzaju moim uzależnieniem- mogłabym jeść go co drugi dzień, ale na szczęście tak nie można. Chociaż Włosi nic sobie nie robią z węglowodanów:) Jest to kolejny wegetariański obiad, bo poważnie się zastanawiam nad ograniczaniem mięsa. Nie to, że go nie lubię, dobre mięsko nie jest złe, ale nie jest to coś bez czego nie mogłabym życ.
Danie czysto warzywne i włoskie- bakłażan, pomidory z puszki i świeże, czosnek i świeże zioła. Chociaż tak naprawdę można dodac to, co akurat mamy w lodówce, np. pieczarki, cukinię lub dynię. I tak będzie pyszne. Zapewniam. Miłego popołudnia.
Marysia
Przepis lekko zmodyfikowany z bloga www.whiteplate.blogspot.com. Lisko, wybacz!
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
Składniki na 4-6 porcji
- 400 g makaronu rurki (np. Rigatoni)
- 1 duży bakłażan pokrojony na ćwiartki
- 2 puszki (800 g) pomidorów z puszki
- 1 mała papryczka chilli, posiekana
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 duża mozarella
- tarty ser (użyłam Gryuera)
- świeże listki bazylii
- po 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, tymianku i oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Smacznego!
Ooo taka zapiekanka niezwykle mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest łatwa, szybka i smaczna:)
UsuńLovely blog with so many inspiring posts, this recipe is amazing! Would you like to follow each other?
OdpowiedzUsuńThank You and of course we can follow each other. It would be a pleasure:)
Usuń