11.04.2012

Pierwsze rogaliki- pełnoziarniste z serem


Miałam w lodówce resztki twarogu z sernika kajmakowego, którego termin ważności kończy się jutro...W szafce mąką pełnoziarnista i wybór był oczywisty. Rogaliki pełnoziarniste z serem. Nie za bardzo lubię wyrabiac ciasto drożdżowe, ale uśmiechy i zachwyty domowników sa tego warte. Jak na ciasto drożdżowe czas oczekiwania jest bardzo krótki, więc mnie osobiście jeszcze bardziej to zachęciło. Uprzedzam jednak, że ciasto rozwałkowuje się dosyc ciężko, bo jest klejące i potrzebuje sporo mąki do podsypywania. Również sklejanie nie jest proste, ale dla chcącego nic trudnego.
P.S. Pragnę przypomniec, że jutro obchodzimy małe święto- Światowy Dzień Czekolady!

Przepis zmodyfikowany z bloga www.emmagotuje.blogspot.com

Rogaliki pełnoziarniste
Składniki na ok. 16 rogalików

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam żytniej-razowej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła lub margaryny pokrojone w kostkę
  • ok.1/2 szklanki letniej wody + do wyrabiania
Do drożdży dolewamy ok. 1/2 szklanki letniej wody i mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Zostawiamy na kilka minut  ciepłym miejscu. Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy pozostałe na sitku otręby. Dodajemy cukier, sól i drożdże, wyrabiamy. W międzyczasie dodajemy pokrojone masło.  Kiedy będzię już elastyczne, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub dolewamy wodę.


Masa serowa:
  •  ok.300 g twarogu (u mnie wymieszany z wiaderka i półtłusty)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru (wg smaku)
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksujemy twaróg z żółtkami i 3 łyżkami cukru. Wyrośnięte ciasto kroimy na kawałki i rozwałkujemy na kwadratowe placki, podsypując obficie mąką. Wycinamy trójkąty nożem. Kładziemy po niecałej łyżecce farszu i zwijamy  rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkami wymieszanymi z 1 łyzką mleka. Pieczemy ok.12 min (ja piekłam 22 min) w temperaturze 190 stopni, aż będą złociste. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. You have to write this things more.There are a wonderful amount of people that suffer out of troubles
    just like excess weight and extreme fat nowadays.
    The main reason regarding this scenario is definitely the stressful life and variable
    agenda because of that they cannot really pay correct
    particular attention on the health and fitness. A variety of them have no even time to work out.
    For them, the easiest method to keep more healthy would be to begin the ideal tablets.
    If you are looking toward get an successful and checked natural supplement, Green Coffee Beans can accomplish your requirements to much extent.
    The absolute extract of Green Coffee Beans have been utilized as an effective weight loss supplement.


    my weblog ... green coffee bean extract dose

    OdpowiedzUsuń
  2. I do trust all of the ideas you've introduced on your post.

    They're really convincing and can definitely work.

    Still, the posts are too short for starters. May you
    please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.


    Look at my web-site phlebotomy training online []

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...