Nareszcie piątek. Czekałam na niego dość długo (pięc dni to zdecydowanie za dużo!). Dodatkowo spałam tylko po 5 godzin dziennie, co w moim przypadku jest równoznaczne z brakiem snu. Dlatego jutro zamierzam spac do oporu i nikt ani nic mnie nie powstrzyma. A na śniadanie zafunduję sobie coś ekstra, ale o tym jutro.
Co do ciasta- zdecydowanie jest to najlepsze ciasto jakie jadłam w ostatnim czasie! Jest wilgotne, aromatyczne i niebiańsko smaczne. Dodatkowo nie trzeba go miksować i nie zawiera masła. Czyli zdrowo i ekologicznie. Na potwierdzenie mogę dodac, że wczoraj upiekłam sporą blachę tego rarytasu, a rano został już tylko jeden kawałek. No cóż, dobre rzeczy mają to do siebie, że szybko się kończą...
Marysia
Przepis pochodzi z bloga Liski www.whiteplate.blogspot.com
Ciasto marchewkowe z ananasem
Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach ok.22,5x32,5 cm
- 300 g mąki pszennej (użyłam pół na pół z pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 g cukru
- 170 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchwi (ok.400 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 puszka ananasów, odsączonych i pokrojonych
- cukier puder do posypania
W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, proszek i sól.
Następnie dodać cukier, jajka, olej i wanilię. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać marchew, wiórki kokosowe i ananasa.
Formę o wymiarach 22,5x32,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, piec 45 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Można przełożyć ciasto i posmarować wierzch kremem z sera, ale ja nie lubię, więc posypuję je jedynie odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto marchewkowe, coś czuję, że z tym też się polubimy. Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńWarto, warto:)
Usuńhttps://www.dolabuy.su replica zara bags go now replica bags south africa try these out replica bags for sale
OdpowiedzUsuń