3.04.2012

Mój debiut- Sernikobrownie z jagodami


Uwielbiam sernik, a brownie nie pogardzę, więc kiedy tylko usłyszałam o takim połączeniu- musiałam tego wypróbować! Jest to ciasto idealne na zimową porę, kiedy tęsknimy za jagodowymi owocami, gdyż używamy mrożonek. Jest to deser smaczny, ale pozostanę jednak fanką serników:)

Przepis pochodzi z bloga Liski.

Sernikobrownie z jagodami
Porcja na formę 20x30 cm( piekłam w jednorazowej tacce aluminiowej)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru (można dac mniej-dodałam 300 g)
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g twarogu
  • cukier waniliowy
  • 200 g jagód, malin lub drylowanych wiśni(mogą byc świeże lub mrożone)
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło i 250 g(u mnie 200 g)zmiksowac na krem, następnie dodac 3 jajka-dodając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlac roztopioną czekoladę i dalej miksować. Dodac mąkę zmiksować do uzyskania gęstej konsystencji. 3/4 masy wylać na dno przygotowanej blaszki. W drugiej misce utrzec ser z resztą cukru, jajkami i cukrem waniliowym. Masa powinna miec gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć nie rozmrożone owoce. Piec 45-60 min(ja piekę 1 h). Studzić w uchylonym piekarniku.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...