Jak wczoraj pisałam, dzisiaj na śniadanie będzie coś ekstra. I oto jest. To mój pierwszy biszkoptowy omlet, ale już wiem, że nie ostatni. W omlecie w ogóle nie wyczuwa się typowego dla tego dania "jajecznego smaku", co dla mnie jest szalenie istotne. Karmelizowane banany są świetnym odmiennym dodatkiem, bo wbrew pozorom wcale nie są przesłodzone, a wręcz kwaskowate za sprawą soków z pomarańczy i limonki. Ale tak naprawdę możemy go podac z wszystkim, co tylko wpadnie nam do głowy. I to lubię, bo nie trzeba sztywno trzymac się reguł.
Marysia
Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com
Biszkoptowy omlet z karmelizowanymi bananami
Składniki na 1 omlet o średnicy ok. 20 cm
Składniki:
• 2 jajka
• mała szczypta soli
• 2 łyżki mąki pszennej
• kawałeczek masła
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać przesianą mąkę.
- Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Resztę masła zabrać, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 2 - 3 minuty, aż omlet zacznie cichutko "skwierczeć".
- Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę (technika dowolna, od podrzucania poprzez przekładanie dwiema łopatkami i pomoc drugiej osoby, można też zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić. Smażyć z drugiej strony przez około 1,5 minuty. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatki (czytaj poniżej).
Przykładowe dodatki:
• cukier puder
• dżem truskawkowy
• cynamon
• słodkie kakao
• sok z limonki + skórka z limonki + mięta + cukier puder (omlet posypać skórką z limonki, cukrem pudrem i miętą, podawać z kawałkami limonki do skropienia)
Karmelizowane banany w soku z pomarańczy:
• 4 łyżki białego cukru
• sok z 1/4 limonki
• sok z 1/2 pomarańczy
• 2 łyżki likieru pomarańczowego
• 1 banan pokrojony na plasterki
Podgrzać rondelek, wsypać cukier, skropić go sokiem z limonki, wymieszać i podgrzewać bez mieszania przez około minutę na średnim ogniu. Cukier ma się rozpuścić, utworzyć gęsty i bulgocący syrop. Gdy syrop zacznie brązowieć (po około minucie gotowania) wlać sok z pomarańczy i mieszając zagotować, dodać banana i jeszcze chwilkę podgrzewać na mniejszym ogniu. Na koniec wlać likier, wymieszać i odstawić z ognia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz