Moje pierwsze szparagi - i to w dodatku udane. Zrobiłam je na życzenie mojego Taty, który za nimi przepada. No cóż, ja teraz już też. Dla mnie to było danie idealne - makaron wymieszany z musem szparagowo-śmietanowo-szafranowym, szczypiorkiem, wędzonym łososiem, serem kozim i camembertem. A wszystko oprószone świeżo mielonym pieprzem, kroplą oliwy z oliwek i tartym parmezanem. Danie w sam raz na taki czas - sycące, zdrowe i nie za gorące. Polecam, jeśli macie ochotę na prawdziwą ucztę dla podniebienia:)
Marysia
Przepis lekko zmodyfikowany z www.kwestiasmaku.com
Makaron ze szparagami, wędzonym łososiem i kozim serem
Składniki na 3-4 porcje
- makaron pappardelle lub tagiatelle
- pęczek zielonych szparagów (ok. 15 sztuk)
- 150 ml śmietanki 36%
- szczypta nitek szafranu
- 200 g wędzonego łososia
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 50 g camemberta (opcjonalnie)
- 100-125 g miękkiego sera koziego
- świeżo mielony pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- tart parmezan do dekoracji
Szparagi myjemy i łamiemy zdrewniałe, białe końce (na
tym filmie wszystko jest dokładnie wyjaśnione) i obieramy nożem do 1/2 długości. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 min. aż będą al dente. Obrane części szparagów odciąć i zblendowac, a końcówki zostawić w garnku, w którym się gotowały i przykryc pokrywką. Makaron również gotujemy al dente. Odcedzamy i wkładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy. W rondelku na małym ogniu gotujemy śmietankę z szafranem, a kiedy będzie już bulgotać, dodajemy pieprz i sól. Dodajemy puree ze szparagów i mieszamy, aż do połączenia się składników na małym ogniu. Garnek z makaronem podgrzewamy, dodajemy sos szparagowy, szczypiorek i łososia pokrojonego w kostkę. Mieszamy, następnie przyprawiamy pieprzem do smaku, dodajemy ser kozi i camembert pokrojony w kostkę. Mieszamy, aż do momentu kiedy ser się rozpuści. Wykładamy na talerze, układamy główki szparagów, posypujemy tartym parmezanem, kilkoma kroplami oliwy i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz