Ostatnio risotto robiłam w... maju! Kiedy to sobie uświadomiłam od razu postanowiłam nadrobic to gigantyczne zaniedbanie. Jednak mój entuzjazm opadł, kiedy zobaczyłam zdjęcia risotta tutaj. Ale ja już tak mam, że jak sobie coś postanowię, to nie odpuszczam. I całe szczęście, bo przypomniałam sobie jak cudownie smakuje ten ryż przygotowany w niezwykły sposób. Całośc dobrze się synchronizuje czasowo, bo risotto zostawiamy na 25 minut pod przykryciem, a w tym czasie możemy zając się przygotowaniem np. mięsa.
Inspiracja pochodzi z www.emmagotuje.blogspot.com
Risotto z groszkiem i parmezanem
(składniki na 3-4 porcje)
- 200-300 g ryżu arborio
- 1 cebula
- ok. 100 g mrożonego groszku (według uznania)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu (użyłam drobiowego)
- 30 g startego parmezanu
- 30 g dowolnego startego sera (opcjonalnie, użyłam szwajcarskiego)
- pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz