Po ciężkim dniu w szkole nic tak nie poprawia samopoczucia jak dobre jedzenie. Na śniadanie zaserwowałam sobie pieczoną polentę, upiekłam też ciasto marchewkowe, na który przepis podam niebawem, ale gwoździem programu był obiad - piecznony sandacz z talarkami z parmezanem i pikantnym porem. W życiu nie jadłam lepszego połączenia rybnego. Dodatkowym plusem jest to, że wszystko wkładamy do jednego naczynia i pieczemy 20 min. Idealne, aby zaimponowac każdym gościom. Polecam.
Marysia
Przepis pochodzi z bloga Asi www.kwestiasmaku.com
Sandacz pieczony z ziemniakami i porami
Składniki na ok.4 porcje
- 1 sandacz o wadze ok. 900 g (mogą byc filety, mrożone lub świeże)
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- 8 ziemniaków
- parmezan
- 2/3 pora (biała i jasnozielona częśc)
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cukru
- świeży tymianek do posypania
• 1/2 pora, posiekanego
• 1/3 szklanki śmietany 30%
• 1 łyżeczka tartego chrzanu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Rybę ponacinać nożem, posypać solą morską, do środka włożyć gałązki natki pietruszki. Wysmarować 1 łyżką roztopionego masła i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornej patelni.
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, pokroić na talarki i włożyć do garnka. Posolić, zalać zimną wodą i zagotować. Ugotować do miękkości, odcedzić. Wymieszać z 1 łyżką roztopionego masła, ułożyć w naczyniu i posypać tartym parmezanem.
- Pora posiekać, posolić i wymieszać z 3 łyżkami śmietany 30%. Włożyć wszystko do naczynia (przykrywając częściowo rybę). Obok położyć połówkę cytryny posypaną cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-22 minuty.
- W międzyczasie przygotować sos porowo-chrzanowy: do rondelka lub na patelni roztopić masło, dodać pora, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu dusić na umiarkowanym ogniu przez 5 - 7 minut aż zmięknie. Dodać śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia i doprawić chrzanem.
- Danie posypać listkami tymianku i podawać z sosem porowo-chrzanowym skrapiając lekko karmelizowaną cytryną.
Narobiłaś ochoty na rybkę, wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda, więc zachęcam:)
UsuńHello, i read your blog from time to time and i own a similar one
OdpowiedzUsuńand i was just curious if you get a lot of spam responses?
If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
I get so much lately it's driving me insane
so any assistance is very much appreciated.
Here is my web-site: building inspection in queens ()