19.04.2012

Sandacz pieczony z ziemniakami i porami


Po ciężkim dniu w szkole nic tak nie poprawia samopoczucia jak dobre jedzenie. Na śniadanie zaserwowałam sobie pieczoną polentę, upiekłam też ciasto marchewkowe, na który przepis podam niebawem, ale gwoździem programu był obiad - piecznony sandacz z talarkami z parmezanem i pikantnym porem. W życiu nie jadłam lepszego połączenia rybnego. Dodatkowym plusem jest to, że wszystko wkładamy do jednego naczynia i pieczemy 20 min. Idealne, aby zaimponowac każdym gościom. Polecam.
Marysia

Przepis pochodzi z bloga Asi www.kwestiasmaku.com

Sandacz pieczony z ziemniakami i porami
Składniki na ok.4 porcje
  • 1 sandacz o wadze ok. 900 g (mogą byc filety, mrożone lub świeże)
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 8 ziemniaków
  • parmezan
  • 2/3 pora (biała i jasnozielona częśc)
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeży tymianek do posypania
Sos porowo-chrzanowy: 1 łyżka masła
1/2 pora, posiekanego
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka tartego chrzanu


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Rybę ponacinać nożem, posypać solą morską, do środka włożyć gałązki natki pietruszki. Wysmarować 1 łyżką roztopionego masła i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornej patelni.
  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, pokroić na talarki i włożyć do garnka. Posolić, zalać zimną wodą i zagotować. Ugotować do miękkości, odcedzić. Wymieszać z 1 łyżką roztopionego masła, ułożyć w naczyniu i posypać tartym parmezanem.
  • Pora posiekać, posolić i wymieszać z 3 łyżkami śmietany 30%. Włożyć wszystko do naczynia (przykrywając częściowo rybę). Obok położyć połówkę cytryny posypaną cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-22 minuty.
  • W międzyczasie przygotować sos porowo-chrzanowy: do rondelka lub na patelni roztopić masło, dodać pora, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu dusić na umiarkowanym ogniu przez 5 - 7 minut aż zmięknie. Dodać śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia i doprawić chrzanem.
  • Danie posypać listkami tymianku i podawać z sosem porowo-chrzanowym skrapiając lekko karmelizowaną cytryną.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Narobiłaś ochoty na rybkę, wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, więc zachęcam:)

      Usuń
  2. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one
    and i was just curious if you get a lot of spam responses?
    If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it's driving me insane
    so any assistance is very much appreciated.

    Here is my web-site: building inspection in queens ()

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...