16.04.2012

Pełna improwizacja - Risotto z cukinią i pieczarkami


To była czysta improwizacja, a w dodatku bardzo ekonomiczna. No cóż, w końcu moja Mama jest z wykształcenia ekonomistką, a to zobowiązuje. Miałam w domu resztki cukinii i pieczarki, a risotto chodzi mi po głowie już od dłuższego czasu. I oto jest! Moje comfort food. Nigella twierdzi, że w mieszaniu risotta jest coś kojącego. Może i tak, ale ja jestem zbyt niecierpliwa, żeby mogło to ukoić moje nerwy. Jestem dodatkowo dumna z tego dania, bo wykonałam je bez pomocy żadnego przepisu, ot z głowy! Miłego początku tygodnia.
Marysia

Risotto z cukinią i pieczarkami
Składniki na ok. 4 porcje
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 800 ml bulionu (użyłam bulionetki drobiowej)
  • 3/4 dużej zielonej cukinii
  • 8 pieczarek
  • 80 ml białego wina
  • 5 łyżek masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula (użyłam dwóch dymek bez szczypiorku)
  • 80 g startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w półksiężyce lub bryłki jak na zdjęciu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła rozgżanych na głębokiej patelni. Smażymy ok. 5 min. ,aż zmiękną, ale się nie zrumienią. Dodajemy cukinię i smażymy ok.3-4 min. Wsypujemy ryż i mieszamy, żeby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Dodajemy pieczarki, wlewamy bulion i wino. Wszystko mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka i gotujemy ok. 20 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Nie mieszamy! Po upływie tego czasu mieszamy ryż widelcem, żeby rozdzielić ziarenka ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki masła i 1/2 parmezanu. Dokładnie mieszamy, posypujemy natką i resztą parmezanu. Jemy gorące.
Smacznego!




 




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...