Nie wiem czy zauważyliście, ale Caramel And Chocolate ma nowe logo! Bardzo bym prosiła o Wasze komentarze w tej kwestii.
A teraz o cieście. Połączenie banalne: czekolada i banany. Ale jakie smaczne. Poza tym co zrobić, gdy dwa dojrzałe banany czekają na koniec żywota, a z lodówki złowrogo spogląda gorzka czekolada? Oto moja odpowiedź. Już kiedyś robiłam coś podobnego - muffiny Nigelli, ale to było dawno...
Ciasto nie jest zbyt słodkie, jak wskazuje kolor. Za to jest niesamowicie miękkie i wilgotne- to zasługa bananów. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Przynajmniej dla mnie. A Wy co lubicie wtedy jeść?
Marysia
Przepis lekko zmodyfikowany z bloga Liski www.whiteplate.blogspot.com
Keks bananowo-czekoladowy
Na keksówkę o długości 28-32 cm
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 150 g miękkiego masła
- 170 g cukru dark muscovado
- 3 jajka
- 175 g mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Smacznego!
Mmm... wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńLogo? Świetne! Takie delikatne :)
A smakuje jeszcze lepiej, a z nowego loga jestem bardzo zadowolona, więc cieszę się, że się podoba:)
UsuńMore about the authorread this article great post to readWebsite Sourcemy website
OdpowiedzUsuń