7.04.2012

Śniadanie lub obiad po królewsku-Omlet z cukinią i wędzonym łososiem


Sezon na jajka rozpoczęty! Postanowiłam zaczac od najprostszej formy, czyli omletu. Ogólnie nie przepadam za smakiem samego omleta, gdyż jest dla mnie mdły. Ale w tym wydaniu zasługuje na miano mojego drugiego ulubionego omleta (zaraz po Kaiserschmarrnie). Wszystkie smaki idealnie się tu komponują: jajka, cukinia, wędzony łosoś, mozarella i mięta. Dla mnie to połączenie idealne. Zrobiłam go na dzisiejszy obiad, ale pasuje też na odświętne śniadanie lub na sycącą przekąskę.

Przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com. Lekko zmodyfikowany.


Omlet z cukinią i wędzonym łososiem
Składniki na 1 omlet o średnicy ok.24 cm
  • 3 duże jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  • 50 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski lub kostkę
  • 50 g tartego sera (użyłam mozarelli)
  • świeża mięta do dekoracji
  • 2 łyżki masła
Jajka wbic do głębokiej miski, doprawić solą i pieprzem, dodac mleko oraz mąkę. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodac masło. Jajka roztrzepać widelcem, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Do masy dodac tartą cukinię i wylać całość na patelnię, aż masło zacznie skwierczeć (nie może zbrązowieć). Po około kilkunastu sekundach, kiedy spód zacznie się ścinac, zacząc przesuwac masę drewnianą szpatułką ku środkowi, tak aby w puste miejsce napływała płynna masa i sukcesywnie się ścinała. W momencie, gdy masa będzie już prawie całkowicie ścięta, ale środek jeszcze lekko wilgotny, dodac łososia i starty ser. Smażyć omlet ok. 1 min., aż spód będzie zrumieniony. Następnie szeroką łopatką złożyć omlet na pół i pozostawić na ok. 15 sekund. Przełożyć omlet na talerz i udekorować świeżą miętą.



 

 

 

2 komentarze:

  1. łosoś, cukinia, mozzarella w omlecie to po prostu musi być wyśmienite :). Wesołych i smakowitych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwierz mi, było;)Tobie również smakowitych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...