25.04.2012

Tarta Francuska



Czyli tak naprawdę uproszczona pizza. Spód wykonany z ciasta francuskiego zawsze gwarantuje dobry smak i szybki czas przygotowania. Dodatki tak naprawdę są dowolne - możemy dodawać co tylko nam się podoba. Ja wykorzystałam oprócz podstawowych składników kurczaka, oliwki i zioła prowansalskie. Było to tak przepyszne jak wygląda. Jedynym mankamentem (jak dla mnie oczywiście) jest długi czas pieczenia rozłożony na trzy etapy. Jednak smak rekompensuje wszystko. Polecam jako popisowe danie dla gości lub rodziny.
Marysia

Przepis inspirowany przepisem z Kwestii Smaku.

Tarta francuska
Składniki na ok. 4-6 osób

Ciasto i obłożenie:
  • 450-500 g ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 200 g sera Camembert
  • 200 g mozarelli
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • świeża rukola do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • zgrillowana lub usmażona pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • zielone oliwki (opcjonalnie)
Pesto z suszonych pomidorów:
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 niecały pęczek bazylii (z łodyżkami)
  • 40 g tartego parmezanu
  • 30 g orzechów pini lub nerkowca
  • 1 pomidor bez skórki i nasion - sam miąższ
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gęstej, lekko grudkowatej pasty. Piekarnik nagrzewamy do 210*C. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, żeby lekko zwiększyło swoje wymiary i układamy na dużej blaszce do pieczenia. Brzegi zaginamy do środka i przygniatamy je widelcem. Na wierzch położyć jakieś obciążenie, np. formę żaroodporną tak, aby brzegi wystawały. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
W czasie pieczenia kroimy oba sery i pomidory na cienkie plasterki. Oliwki i kurczaka na drobne kęsy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Z ciasta zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 8 min. do zrumienienia.
Na upieczonym cieście rozsmarowujemy pesto, układamy Camemberta, kurczaka, oliwki, mozzarellę i pomidory i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 7 min lub do czasu kiedy ser się rozpuści. Upieczone posypujemy obficie rukolą.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. i wlaśnie za tą prostotę wykonania kocham ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, lepszego sojusznika w kuchni nie ma:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...