30.04.2012

Ekspresowa Egzotyka- Quesedille z chutneyem z mango, kurczakiem i serem



Majówkę czas zacząc! Nie wiem jak Wy, ale ja mam do zrobienia masę zaległych rzeczy. Ale oczywiście będę gotować. I to dużo. A, i jeszcze będę jadła lody. Bo to jest jedyna rzecz oprócz wakacji, które lubię w w takie upały. Bo poza tym to nie lubię lata- człowiek tylko się poci i musi bezczynnie siedzieć w szkole...No ale cóż, taki już mój żywot.
A tymczasem prezentuję przepis na 15- to minutowe danie, które smakuje bardzo nietypowo. To mój pierwszy raz, kiedy spróbowałam chutney'a- specyficznej konfitury angielskiej. Jeżeli ktoś jednak nie lubi połączenia smaków słodko-kwaśnych, to nie jest to danie dla niego. Miłego popołudnia,
Marysia

Quesedille z chutneyem z mango, kurczakiem i serem
Składniki na 3 osoby
  • 6 pełnoziarnistych tortilli
  • ok .200-250 g zgrillowanego lub usmażonego kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu
  • 6 łyżeczek chutneya z mango (użyłam z mango i ananasem, ale polecam firmy Patak's- dostępne w sklepach z żywnością orientalną)
  • krążek sera brie lub innego łatwo się topiącego (użyłam camemberta, cheddara i pleśniowego)
  • rukola
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
Rukolę mieszamy z sosem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i pieprzu. Dodajemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy. Na 3 tortille rozsmarowujemy po 2 łyżeczki chutneya zostawiając ok. 1 cm odstępu od brzegu. Układamy pokrojonego w plasterki kurczaka i pokrojony ser. Przykrywamy pozostałymi plackami. Patelnię (najlepiej grillową) rozgrzewamy z 1 łyżka oliwy i smażymy quesedille, aż ser się rozpuści. Jeśli używamy patelni grillowej, to na tortille kładziemy jakieś obciążenie, żeby powstały tzw. kratki. Składamy na pół jak omlet i podajemy z sałatką z rukoli.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. O matko, co za rozkosz dla podniebienia!! Świetny pomysł z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie wiedziałam czego się spodziewac po tym chutneyu, ale egzamin zdał śpiewająco!

      Usuń
  2. każde nadzienie w quesadili dla mnie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka meksykańska kanapka, do której pasuje wszystko;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...